Съдът на ЕС реши: Лондон може едностранно да спре Brexit

Решението идва само ден преди гласуването на споразумението с Брюксел в британския парламент

Съдът на ЕС реши: Лондон може едностранно да спре Brexit
Върховният съд на Европейския съюз реши днес, че британското правителство може да отмени едностранно решението си да напусне Европейския съюз, без да се консултира с другите държави членки. Така на практика съдът взима под внимание препоръката на генералния адвокат към Европейския съд, който преди седмица обяви, че на Обединеното кралство трябва да бъде позволено едностранно да прекрати процеса по напускане на Блока.

В извънредно решение, взето само ден преди британският парламент да гласува сделката за Brexit, договорена с ЕС от министър председателя Тереза Май, Съдът на Европейския съюз заяви, че Обединеното кралство е свободно да отмени едностранно нотификацията за намерението си да се оттегли от ЕС.
Това засили надеждите на противниците на Brexit, че може да се проведе нов референдум, който би предотвратил напускането на Великобритания, което трябва да се случи на 29 март 2019 г.

Тереза Мей обаче е изправена пред твърда опозиция в парламента за сделката за Brexit и мнозина очакват тя да бъде отхвърлена и да има допълнителни, напрегнати преговори в четвъртък по време на срещата на високо равнище в Брюксел на националните лидери.
Коментари: 0