Съдът решава ще остане ли Нено Димов в ареста

Кой ще е следващият министър на околната среда и водите ще се реши на коалиционен съвет другата седмица

Съдът решава ще остане ли Нено Димов в ареста

Снимка: Economic.bg/ Архив

Специализираният наказателен съд днес ще реши дали подалият оставка вчера екоминистър Нено Димов ще остане за постоянно в ареста. Той беше задържан за 72 часа. От кабинета му в министерство на околната среда и водите бяха иззети документи. Беше претърсен и домът му в столицата.

Димов ще отговаря по обвинение за умишлена безстопанственост и щети в размер на близо 12 млн. лв. заради водната криза в Перник. Мотивът да се иска постоянна мярка е, че той може да повлияе на събирането на доказателства, както и на другите процесуално-следствени действия. Според адвоката на бившия министър оставянето му под стража е неоправдано, тъй като няма опасност той да се укрие, да попречи на разследването или да извърши ново престъпление.

Вчера говорителят на прокуратурата Сийка Милева обяви, че на Димов ще бъде повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост, свързана с критичното състояние на пернишкия язовир „Студена“. Държавното обвинение е установило, че от началото на 2018 г. до ноември 2019 г. министърът е утвърждавал едни и същи количества вода за определени промишлени предприятия в региона, въпреки че местното ВиК дружество постоянно е уведомявало Димов за намаляващия обем на язовира и възможността за достигане на критичния минимум. Говорителят на прокуратурата Сийка Милева съобщи, че става въпрос за „Стомана Индъстри“ и за „Топлофикация-Перник“.

В своите публични медийни изяви преди да бъде арестуван, министърът постоянно повтаряше, че пълната вина за ситуацията с язовир студена има дружеството ВиК-Перник.

Другата седмица на заседание между коалиционните партньори трябва да се реши кой да стане новият министър на околната среда и водите.

Коментари: 0