САЩ няма да си сътрудничат с държави, които използват Huawei

Съединените щати насърчават съюзниците си да прекъснат връзки с китайската компания

САЩ няма да си сътрудничат с държави, които използват Huawei

Снимка: БТА

10928 ~ 2 мин. четене
Американският държавен секретар Майк Помпейо предупреди, че САЩ няма да обменя информация или да си сътрудничи пълноценни с държави, които използват технологии на китайския гигант Huawei. 

"Ако дадена държава въведе технология на Huawei в някои от ключовите си информационни системи, няма да можем да си обменяме информация с нея, нито да работим заедно с нея", каза Помпейо в телевизионния ефир на "Фокс бизнес". Той добави, че в някои случай има риск Съединените щати да не могат да разполагат американски ресурси, американско посолство или американски военен преден пост. 

В момента САЩ обмисля забрана на Huawei, насърчавайки съюзниците си да прекъснат връзки с китайската компания, изтъквайки близостта й с китайското правителство. 

Американският президент Доналд Тръмп написа вчера в Twitter, че не желае да блокира китайските съперници и похвали характеристиките на 5G мобилната технология. "Желанието ми е САЩ да спечелят чрез съревнование, а не да блокират по-напреднали в момента технологии. Ние трябва да сме лидери във всичко, което правим, особено като става дума за вълнуващия свят на технологиите", написа Тръмп.

Припомняме, че в момента текат напрегнати търговски преговори между САЩ и Китай. САЩ настояват за екстрадицията на финансовия директор на Huawei Мън Ванчжоу, която бе арестувана на 1 декември в Канада заради обвинения в банкова измама и нарушаване на американските санкции срещу Иран. 

САЩ обвинява още Huawei, че работи с китайското правителство и технологиите на компанията могат да се използват за шпионаж срещу американци. От компанията, която е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, отричат твърденията.

"Светът не може да се откаже от нас, защото сме по-напреднали", заяви основателят и президент на Huawei Жън Чжънфей, който определи ареста на своята дъщеря като политически мотивиран. "Няма начин САЩ да ни смажат", заяви още той.
Подкрепи Economic.bg