Създателят на Netflix с $400 млн. по-богат само за седмица

Акциите на компанията се повишиха с 10% след новината за шоуто на семейство Обама

Създателят на Netflix с $400 млн. по-богат само за седмица

Рийд Хейстингс

Снимка: кадър Youtube

2126 ~ 1 мин. четене
Добри новини за Netflix - акциите на компанията се търгуват на най-високото си ниво за всички времена. Една от причините - в края на миналата седмица бе обявено, че семейство Обама ще правят политическо шоу за телевизията.

Само за миналата седмица цената на акциите е нараснала с близо 10%. Това е направило съоснователят и главен изпълнителен директор Рийд Хейстингс с почти 400 милиона долара по-богат от предишната седмица. А за последния месец състоянието му е нараснало приблизително с 800 млн. долара и сега достига 3,5 милиарда долара, според рейтинговата класация на милиардерите в реално време на "Форбс", пише изданието.

Освен с Барак и Мишел Обама, компанията наскоро подписа и 9-цифрени сделки с Райън Мърфи и Шонда Раймс за нови развлекателни програми.

57-годишният Хейстингс направи революция в гледането на телевизия, но стартът му не е в развлекателната индустрия. След като служи в Корпуса на мира в Свазиленд, той получава магистърска степен, изучавайки изкуствения интелект в Станфорд. Съучредява Pure Software, която става публична през 1995 г. и е придобита от Rational Software през 1997 г. През същата година Хейстингс създава и Netflix заедно с Марк Рандолф, който подаде оставка от борда през 2004 г., три години преди компанията да пусне стрийминг услуги. 

Оттогава стриймингът се превърна в основен бизнес на Netflix и компанията планира да похарчи рекордно висока сума от 8 милиарда долара за ново съдържание тази година. Наскоро тя получи своя втори Оскар за документалния филм "Икар", а по-рано тази година спечели петата си награда "Златен глобус" за Master of None на Азиз Ансари. 
Подкрепи Economic.bg