Сенатът одобри бюджета на САЩ

Той предвижда 1,1 трилиона долара разходи през 2015 г.

Сенатът одобри бюджета на САЩ
Сенатът на САЩ одобри окончателно законопроекта за финансиране на федералното правителство за периода октомври 2014г. - септември 2015 г., съобщава БТА. Експерти отбелязват, че по този начин е предотвратена опасността  от спиране на
работата на федералните служби.

Преди два дни документът беше одобрен от Камарата на представителите. Той предвижда отпускането на 1,1 трилиона долара.

В Сената той бе приет с 56 гласа "за" при 40 против.

По-рано като предпазна мярка, за да не се стигне до блокиране на работата на правителството, Сенатът удължи с четири дни срока за временно финансиране.

Очаква се президентът Барак Обама да подпише законопроекта, преди в полунощ в сряда- 17 декември, да изтече този удължен срок.

Приемането на закона стана след дълга и трудна битка в Сената и Камарата на представителите, белязана от продължили седмици наред при закрити врата пазарлъци и спорове за финансовите регулации и указа на Обама за легализиране на статута на милиони имигранти, отбелязва Reuters.

Гласуваният днес законопроект не засяга министерството на вътрешната сигурност, чието финансиране е осигурено само до 27 февруари, докогато републиканците ще контролират и двете камари на Конгреса. Републиканците искат чрез одобряването на бюджета на това министерство да се опитат да попречат да бъдат отпуснати средства за прилагане на разпореждането на президента за узаконяване на нелегалните имигранти.

Миналата година разногласията между демократите и републиканците в Конгреса доведоха до 16-дневно спиране на работата на правителството и изправиха САЩ на ръба на техническия дефолт, като нанесоха на държавата щети за милиарди долари.
Коментари: 0