Шофьорите в Китай достигнаха населението на САЩ

Въпреки ръста, смъртните случаи след превишена скорост и употреба на алкохол намаляват с близо 40%

Шофьорите в Китай достигнаха населението на САЩ
240 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Автомобилните водачи в Китай достигнаха 300 млн., според данни на местното Министерство на обществената сигурност. Агенция Bloomberg сравнява този брой с населението на Съединените щати, което по последна информация е около 319 млн.

Потенциалът на страната за производителите на автомобили се подчертава от два впечатляващи факта. Само за последните четири години близо 100 млн. нови водачи са получили разрешителните си за управление, а в допълнение на това, около две трети от пълнолетните китайци все още не са се сдобили с лиценз. 35 китайски града имат над 1 млн. регистрирани превозни средства, а такива като Пекин и Шенжен - двойно повече.

Тенденцията, освен обнадеждаваща за автомобилостроителите, представлява сериозно предизвикателство за градските управи и централната власт. Организацията на движението и паркирането става все по-трудна, а замърсяването на въздуха застрашава доверието към цялата управляваща партия.

Прогнозите на Китайската асоциация на автомобилните производители са, че през тази година броят на продадените нови превозни средства ще достигне 23 млн. Градове като Пекин, Шанхай и Ханджоу въведоха ограничения за броя на нови автомобили, които могат да бъдат регистрирани, в опит да ограничат трафика и вредните емисии.

Държавното управление прие програма за насърчаване на производството на превозни средства с алтернативно захранване, включително инвестиции в научна и развойна дейност и създаване на мрежа от зарядни станции за електромобили.

Въпреки резкият ръст в броя на водачите, официалната статистика отчита 36% спад на смъртните случаи в следствие на превишена скорост и 39% по-малко фатални инциденти след употреба на алкохол за последните две години.  

Подкрепи Economic.bg