Щатските акциите нараснаха до нови рекордни стойности

В Европа се наблюдаваше смесена търговия, като някои индекси завършиха на зелена територия

Щатските акциите нараснаха до нови рекордни стойности

Снимка: БТА

Щатските акциите нараснаха в четвъртък до нови рекордни стойности, след като Morgan Stanley публикува отлични финансови отчети за последното тримесечие на 2019 година, които надминаха очакванията на анализаторите. В същото време инвеститорите реагираха позитивно на стабилните данни за щатската икономика.

През изминалия ден бяха оповестени данните за седмичните молби за помощи при безработица, които изненадващо показаха спад с 10 000, при очаквани 214 000. Фондовите пазари бяха подкрепени от пазарните настроения, което изпрати индекса S&P 500 за първи път над границата от 3300 пункта до рекорден максимум при 3316.81 пункта. Dow Jones Industrial Average напредна с 268 пункта, за да приключи търговската сесия при ниво от 23297.22. Индексът Nasdaq Composite добави 1.06% към активите си, след като акциите на Microsoft удариха рекордни нива, а Alphabet достигна за първи път пазарна капитализация от 1 трилион долара.

В Европа се наблюдаваше смесена търговия, като някои индекси завършиха на зелена територия, в следствие на подписване на търговското споразумение между САЩ и Китай. Френският индекс CAC40 се покачи с 0.11% до 6039.03 пункта, докато немският бенчмарк завърши деня малко под линията на отваряне.

През последните дни се забелязва оптимизъм на пазарите, което насочва капиталите към рисковите активи. Това понижи цената на златото, което миналата седмица достигна до 7 годишен максимум, изкачвайки се над 1600 долара за трой унция. През изминалия ден цената на ценния метал се понижи до $1552.50. В четвъртък петролът поскъпна на фона на очакванията за повишаване на търсенето, което подкрепи цената с 0.85% до 58.59 долара за барел, докато сорта Брент поскъпна до $64.74.    

Икономически данни - Еврозона

Основният акцент от икономическия календар за деня ще бъдат данните за индекса на потребителски цени в еврозоната, който измерва нивото на инфлация. Очакванията са за покачване на инфлацията до 1.3% на годишна база, което би засилило единната валута евро.

Royal Dutch Shell

Текущият спад на петрола оказва негативно влияние върху цената на петролната компания Shell. На месечна графика се вижда спад до 50 периодната средна, която очакваме да ограничи низходящото движение. Индикаторът Стохастик прави ниско дъно и възходящо пресичане, с което се формира скрита дивергенция, която подсказва за възстановяване на възходящото движение. Анализът дава възможност за покупка, като е удачно а търсим вход на по-ниска времева рамка.

AUD/USD

Опитът за поскъпване при валутната двойка AUD/USD срещна силна съпротива при цена 0.6925, при което последва силен спад, образуване на поглъщаща свещ и тренд обръщаща формация – дивергенция. От друга страна спада достигна нивото на подкрепа, образувано от 50 периодната средна, което може да стопира спада.  Пробив под подвижната средна ще ни даде сигнал за продажба с цел тестване на минимумите около 0.6850.

XAU/USD

След новина, че САЩ и Китай са готови да подпишат Фаза 1 от търговското споразумение, напрежението на пазарите утихна, което върна инвеститорите към рисковите активи и доведе до отлив на капитал от златото. Очакванията ни са да продължи корекцията на ценния метал, като засилване на спада може да дойде след пробив под зоната на подкрепа около 1540 долара за трой унция.

Dow Jones

Индустриалният индекс достигна до исторически максимум, изкачвайки се над 29 000 пункта, с което направи пробив над линията на съпротива. Ако движението запази своята сила е вероятно стойността на индекса да се задържи над тренд линията, докато при пробив под нея може да видим корекция. На този етап няма сигнали за отслабване на тренда, но е рисково да се влиза в дълга позиция на върховете.
Коментари: 0