Словения първа в ЕС обяви край на епидемията

Вчера страната има регистриран само един нов случай на заразен с коронавирус

Словения първа в ЕС обяви край на епидемията

Любляна

Снимка: Pixabay

2858 ~ 2 мин. четене
Словения стана първата европейска държава, обявила официално края на своето вътрешно огнище на коронавирус, съобщава CNBC. Правителството потвърди в изявление в петък, че епидемията от Covid-19 е приключила, след като Националният институт за обществено здраве на Словения заключи, че "всички показатели сочат към забавяне на разпространението на вируса сред населението."

По данни на министерството на здравеопазването на Словения, само един нов случай на заразен с коронавирус е потвърден в четвъртък и няма смъртни случаи. През последните две седмици само 35 души са били заразени с коронавирус, според здравния орган, докато репродуктивният коефициент на вируса - известен като R рейтинг или R0 - е под 1. R под 1 означава, че всеки заразен индивид ще предава средно вируса на по-малко от един друг човек.

В четвъртък премиерът Янез Янша каза на парламента на страната, че Словения "има най-добрата епидемиологична картина в Европа."

Въпреки обявяването на край на епидемията, словенското правителство заяви, че ще задържи мерки като широко тестване, проследяване на контакти и забрани за публични събирания в очакване на преглед на ситуацията в страната на 31 май. Освен това ще остане задължително носенето на маски за лице в публичните пространства поне до края на месеца.

Словения обаче ще облекчи някои от мерките, които е предприела по своите граници, за да предотврати внасянето на вируса от чужбина. Гражданите на ЕС, които влизат в страната, вече няма да бъдат задължени да остават под карантина, при условие че наскоро не са напускали Европейския съюз за период от повече от две седмици. Всички останали чуждестранни граждани, които влизат в Словения, ще бъдат задължени да остават под карантина в продължение на 14 дни.

Словенците, които имат симптоми на Covid-19 или заявяват, че са дали положителен тест за вируса, ще бъдат инструктирани от полицията да се свържат незабавно с медицинския персонал, докато чуждите граждани, които са заразени с вируса, няма да могат да преминават границата.

Словения, която има население от малко над 2 милиона души, дели граници с Италия, Австрия, Унгария и Хърватия. Досега в страната има общо 1464 потвърдени инфекции със 103 смъртни случая, според университета "Джонс Хопкинс".
Коментари: 0