Служители на BMW стачкуват за първи път от 20 години

Протестът е на работници от три завода във Великобритания

Служители на BMW стачкуват за първи път от 20 години
Първата стачка от 20 години насам започнаха служители на концерна BMW AG  в три завода във Великобритания. Работниците в предприятията, които произвеждат модели Mini и автомобилни компоненти, се обявиха срещу готвените промени на пенсионните им възнаграждения. 

Компанията планира да промени сегашните пенсионни схеми и пенсията в бъдеще да се определя от последната заплата, получена от служителя. Така някои от сътрудниците ще изгубят натрупания си пенсионен доход, тъй като по-рано са работили на по-високи позиции, били са с по-високи възнаграждения и са натрупали повече осигуровки. 

Около 3500 служители са прекратили работа на 20 април. Стачката им ще продължи 24 часа, но са планирани още 7 такива, които ще бъдат със същата продължителност. Организатор е профсъюзът Unite. Следващият протест е насрочен за 23 април, съобщават британските медии. 

Заводите в Коули, Хемс-Хол и Суиндън са прекратили напълно производството. За момента, работниците от предприятието в Гудууд, където се произвеждат автомобилите Rolls-Royce не участват в протестните действия, но в началото на май и те ще се присъединят към тях. 

От ръководството на BMW призоваха представители на профсъюза да се върнат на масата на преговорите. Те се надяват, че изоставането на графика заради протестите ще бъде наваксано през година. Само в завода в Коули баварците произвеждат по 1000 автомобила Mini на денонощие. 
Коментари: 0