Стрес тестовете на банките в ЕС се отлагат заради коронавируса

Европейските финансови институции ще бъдат оставени да се съсредоточат върху реалния стрес тест, който се развива в момента

Стрес тестовете на банките в ЕС се отлагат заради коронавируса

Снимка: БТА

1840 ~ 2 мин. четене

Банковите регулатори на Европейския съюз решиха да забавят провеждането на стрес тестовете и облекчиха някои правила за капитала, за да избегнат затягане на кредитирането от страна на финансовите институции, което пък ще удари тежко икономиката, пише Reuters.

„Банките трябва да са в състояние да продължат да финансират домакинства и предприятия, които изпитват временни затруднения“, заяви Андреа Енрия, председател на надзорния орган на Европейската централна банка, който временно отмени някои капиталови изисквания за кредиторите, които се борят с ефектите от вируса.

Европейският банков орган (ЕБА), който координира банковите правила, заяви, че е отложил своя стрес тест на топ кредитори от целия ЕС за следващата година.

„За 2020 г. ЕБО ще извърши допълнително упражняване на прозрачност за целия ЕС, за да предостави актуална информация за експозициите на банките и качеството на активите на участниците на пазара“, се казва в изявление на базираната в Париж надзорна институция.

Стрес тестът събира хиляди видове данни, които се „кръстосват“. ЕБА трябваше да публикува резултатите през юли.

„Логично е банките да бъдат помолени да се съсредоточат върху истинския стрес тест, пред който е изправена икономиката, а не да насочват ресурсите към измислено упражнение“, казва Роб Смит, банков партньор в KPMG.

ЕБО заяви, че несъществените посещения на надзорните органи в банките също могат да бъдат отложени и могат да бъдат удължени крайните срокове за докладване на някои данни на регулаторите.

Надзорната институция заяви, че някои капиталови буфери са проектирани именно за използване по време на спад, за да се гарантира продължителното кредитиране на икономиката.

ЕЦБ заяви, че ще позволи на банките да работят временно под нивото на сега определения капитал от „Ниво 2“.

Банките също биха могли да получат облекчение в размера на ликвидността, която притежават. Много кредитори сега държат средства или бързо продаваеми активи доста над минималното ниво.

Коментари: 0