Търговия, услуги и строителство: Големите победители в класацията на БТПП

През 2017 г. се ускорява ръстът на печалбите, а намалява ръстът на приходите

Търговия, услуги и строителство: Големите победители в класацията на БТПП
612 ~ 2 мин. четене
Най-печелившите компании за 2017 г., членуващи в БТПП, работят в секторите търговия, услуги и строителство. Това показват резултатите от 20-тата годишна класация за най-бързо растящи фирми, която Палатата прави само на базата на обективни и съпоставими данни от финансовите отчети. Като цяло анализът на БТПП показва, че през миналата година фирмите в Топ 100 са отчели по-слаб растеж на приходите, но по-големи печалби спрямо предходната година.

Продажбите на дружествата са се увеличили средно с 90%, а средно печалбите на фирмите от първата 100-тица са 1.1 млн. лв. За сравнение, през 2016 г. първите 100 фирми имаха ръст на приходите от 146%, но средната им печалба беше 655 хил. лв. В подбора на победителите са участвали над 6 500 фирми от всички области в страната, чието производство се равнява на 83% от БВП, посочват от БТПП.

Сред фирмите с най-голяма динамика в оборотите на първо място е търговията – дял от 39% в първата стотица. На второ място излиза секторът на услугите с 23%. На трето място е строителството с 14%. Не обществените поръчки, а сградното строителство и оживлението в имотния пазар, тласкат напред сектора и оказват влияние върху добрите резултати на строителните компании през 2017 г., се казва в анализа на БТПП.

От промишлеността най-застъпени сред първите 100 фирми по изменение на приходите от продажби са хранително-вкусовата, химическата и текстилната. Това са традиционно добре развити сектори у нас, с добри конкуренти позиции спрямо чуждестранните фирми, разчитащи както на износа, така и на вътрешния пазар.

Големите регионални различия продължават – първите 10 фирми от Югозападния регион, класирани от приходи от продажби правят 10 пъти повече обороти от 10-те най-големи фирми в Северозападна България. На второ място като регион по общ размер на приходите от продажби на 10-те най-големи фирми е Северният централен. Класирани са фирми от различни индустрии – производство на биодизел, на храни, на санитарна керамика и др. На трето място по реализирани обеми от първите 10 фирми е Южен централен регион – главно под влияние на добивната индустрия,  металургията и производството на машини и уреди.

„С класацията показваме най-добрите примери, нека да е ясно, че има и други фирми, които не могат да се похвалят с такива резултати. Съобщенията за застои на българската икономика са крайни, но това не означава, че навсякъде има равномерно развитие. Нужни са по-бързи и по-смели промени, които да осигурят добри условия за развитие на възможно най-много фирми, в т.ч. най-вече на малки и средни компании“, коментира Цветан Симеонов, председател на БТПП.

От работодателската организация изтъкват, че причините за по-бързия ръст на приходите и забавения растеж на печалбата са различни – увеличаване на пазарния дял, намаляване на разходите, а също така изсветляване на икономиката.

Очакванията за следващата година са умерено-позитивни, от наблюденията на бизнеса през последните години.
Подкрепи Economic.bg