„Телетол“ сезира ЕК и прокуратурата за корупция в АПИ и МРРБ

Компанията настоява прокуратурата да започне разследване срещу шефа на АПИ Георги Терзийски и шефа на толуправлението Олег Асенов

„Телетол“ сезира ЕК и прокуратурата за корупция в АПИ и МРРБ

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

8640 ~ 2 мин. четене
Вторият Национален доставчик на електронни услуги „Телетол“, която беше декласирана от Агенция „Пътна инфраструктура“ и към момента няма право да продава е-винетки заради „оперативна несъвместимост“, ще сезира Европейската комисия и прокуратурата в България с конкретни детайли за "злоупотреба с власт, престъпление по служба, съмнения за кражба и корупция" от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

„Телетол“ обяснява в съобщение до медиите, че е започната процедура в Европейската комисия по установяване на нарушения на българската държава в прилагането на европейското право, и с цел защита на правата на потребителите на е-винетки. 

Компанията поиска прокуратурата да започне разследване срещу председателя на УС на АПИ Георги Терзийски и директора на Националното тол управление Олег Асенов за действия и бездействия, които умишлено облагодетелстват трети страни и които нарушават правата и законните интереси и свободите на гражданите и потребители на електронни винетки. На прокуратурата е предаден и детайлен доклад, съдържащ информация, факти, документи в подкрепа на твърденията. В сигнала са посочени и факти, доказващи незаконосъобразността на договора за опериране на единствения действащ национален доставчик - "Интелигентни трафик системи" ЕАД, който и до момента продължава да е монополист.

“Сезираме прокуратурата, след като ни бе оказан административен натиск в продължение на 6 месеца, целящ да се откажем да бъдем доставчик на електронни винетки и да не ги разпространяваме чрез изработеното от нас мобилно приложение. Дързостта на държавни служители да препятстват дейност, която подлежи единствено на регистрационен режим, е в пълен разрез с принципите на свободния пазар и е груба демонстрация на административен произвол. Това е липса на елементарен морал в институциите и използване на методи като сплашване и принуда, за да се подчинят бизнеси и реално да се ограничат правата на гражданите”, каза Мартин Димитров от „Телетол“.

“Очакваме на българското правителство да бъде наложено да поправи порочната си практика, която е в разрез с европейските правила”, каза Лиляна Деянова.

В случай че правителството откаже да направи това, Европейската комисия ще заведе дело в Европейския съд и не е изключена възможността българската тол система, от която е част и електронната винетка да последва съдбата на германската тол система, която беше спряна от Европейския съд, именно заради дискриминационна практика, а договорът с "Капш" - избран за оператор на системата там - бе незабавно прекратен, пишат от „Телетол“ в съобщение до медиите.

Междувременно вчера пътната агенция сключи договор с трети Национален доставчик на услуги „Конкорд смарт инфраструктура“, която ще има 10 дни да докаже оперативната си съвместимост със системата. Именно на този етап възникна проблема с „Телетол“ и договорът за предоставяне на услуги беше прекратен.

От пътната агенция заявиха за Economic.bg, че към този момент няма да коментират темата.
Подкрепи Economic.bg