Топ 10 квартали в София и Варна

Те са най-търсени от купувачите на жилища

Топ 10 квартали в София и Варна
12450 ~ 2 мин. четене
Предпочитанията за квартал в столицата стават все по-устойчиви. Трите най-желани района остават без промяна за последната година. „Младост и центърът бяха абсолютен фаворит  за купувачите и тази година. 
Днес се открояват и източните райони на столицата – Изток и Изгрев, които са известни като дипломатически квартали”. Това каза Калоян Богданов, маркетинг мениджър на Адрес Недвижими имоти.

Компанията представи днес тенденциите на жилищния пазар през 2015 и 2016 г. 

Вижте и 10-те най-желани квартала от купувачите на имоти в София и във Варна:


Средната цена на кв.м трайно надскочи 1000 евро през 2015 година в кварталите Иван Вазов, Изток и Изгрев, Яворов, Лозенец и в центъра. „Престижът на тези райони е устойчив и появата на нови проекти в тях върна интереса на купувачите. От ключово значение са степента на уреденост, транспортните връзки, близостта на паркове и сигурността”, казва Калоян Богданов. 

С над 20% се покачи броят на сделките за жилища в София през 2015 г. спрямо предходната 2014 г. Също толкова беше промяната на годишна база и преди 12 месеца. Според анализа постоянното повишаване на активността в столицата през последните две години тепърва ще донесе редица съществени за пазара и участниците промени, на някои от които вече ставаме свидетели.

„Активността логично донесе на пазара оптимизъм, а на инвеститорите – смелост. През 2015 година бе планирано строителството на хиляди жилищни единици с две отличителни характеристики – мащабност и лукс”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС.

По думите му, новите големи проекти са опит за отговор на потребителското търсене, което, в резултат на изгодните пазарни условия, се насочи към по-високия сегмент. „По всяка вероятност част от тези проекти ще се реализират успешно – тези, чиито инвеститори са опитни и предлагат високо качество. Да, 2015 г. беше стабилна и изключително добра за пазара. Но рано или късно той ще достигне равновесната си точка и непремерените рискове могат да имат негативни последствия. Активният пазар неминуемо привлича и непрофесионални предприемачи. Купувачите трябва да разберат това навреме и да взимат информирани решения”, казва още Павлов.

Активността ще нарасне с още 10% в рамките на 2016 г., прогнозират от компанията. Допълнителен ръст ще има и в цените, които през изминалите 12 месеца се покачиха с около 10% в София и с 5% във Варна.

Според АДРЕС покачването на цените ще продължи и през 2016 година, особено за по-качествените имоти – тенденция, която купувачите трябва да имат предвид.

„Тенденция на покачване наблюдаваме вече 2 години. Това ясно се усети от купувачите, чието търсене продължи по-дълго от необходимото и те трябваше да направят компромис с покупката си”, разказва Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС. „Имаме случай на купувач с бюджет от 50 000 евро, който повече от година търси малък апартамент в Гоце Делчев. След като месеци наред не можа да вземе решение, цените се повишиха и в рамките на бюджета той трябваше да купи имот в по-малко престижен квартал”, казва още Богданов.

Подкрепи Economic.bg