Топ 10 на най-опасните летища за кацане в света

Въздушният транспорт се смята за един от най-безопасните, но не и ако трябва да кацнете на някое от летищата в този списък

Топ 10 на най-опасните летища за кацане в света
5758 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Хората обичат да летят още от древни времена. Съществуват обаче летища, на които приземяването е толкова рисково, че може до доведе до фатален край. Вижте 10 от най-опасните за кацане летища в света:

10. Летище Куршевел, Франция

С дължина 525 метра, пистата не позволява грешки. Липсата на измервателни уреди на летището също прави обстановката по-опасна. 

9. Летище Паро, Бутан

Летище Паро е единственото летище в Бутан, но е и едно от най-опасните летища в света. То се намира на височина от 2236 м и е заобиколено от над 5000 метра високи върхове на Хималаите. Полетите са разрешени само през деня и при визуални метеорологични условия.

8. Летището на остров Саба, Холандски Антили

Изключително късата 400-метрова писта на остров Саба е оградена от високи хълмове, а двата й края водят в морето. Това е най-късото летище в света и на него могат да кацат само по-малки самолети.

7. Летище Тензинг-Хилари, Непал

Това малко летище в близост до Лукла в източната част на Непал, е врата към Еверест. Намира се на 2860 м надморска височина, а пистата му е само няколко стотин метра. Летището е достъпно само за хеликоптери и самолети с късо излитане и кацане.

6. Летище Густав III, Сен Бартелеми

Летището е рисково за кацане заради дължината на пистата, тъй като нейният край предполага потенциално озоваване в океана. 

5. Летище Принцеса Юлияна, Сен Мартен

Международното летище Принцеса Юлияна е известно със своята къса писта - само 2300 метра. Поради ограничената дължина на пистата, огромни самолети летят само на 10-20 метра над туристите на Maho Beach. 

4. Летище Тонконтин, Хондурас

Летището се намира само на 1 км над морското равнище. Полетите не се препоръчват на хора със слаби сърца, тъй като при кацане се усеща рязко спускане. В района има често ветрове, които също усложняват приземяването.

3.  Летище Уелингтън, Нова Зеландия

Летището е наистина рисково за кацане заради дължината на пистата. Тя е доста къса, а пред нея е океанът.

2. Летище Кансай, Япония


Кансай е разположено на изкуствен остров и е толкова голямо, че може да се види от Космоса. Опасността идва от факта, че мястото е с постоянни неспирни циклони, нестабилно морско дъно и трусове.

1. Летище Камдо Бамда, Тибет

Летището е разположено на 4334 метра над морското равнище и е най-високо разположеното в света. На тази височина кислородът е разреден и предизвиква стрес не само у пътниците, но и у пилотите. При слизане от самолета по-голяма част от пътниците получават гадене, затруднено дишане и виене на свят.
Коментари: 0