Тръмп ще анулира ядреното споразумение с Русия

Това би позволило на Вашингтон и Москва да развиват неограничено ядрените си оръжия

Тръмп ще анулира ядреното споразумение с Русия

Снимка: БТА

Доналд Тръмп заяви, че ще оттегли САЩ от датиращото от Студената война ядрено споразумение с Русия, пишат световните медии. Документът забранява на Вашингтон и Москва да разполагат ракети на сухопътна територия така, че взаимно да се застрашават с ракетен удар.

„Ще анулираме споразумението и ще се оттеглим от него“, заяви Тръмп пред репортери вчера. Той обясни, че оттеглянето на страната му от сделката ще позволи на американските военни сили да разработват нови ракети. Държавният американски глава аргументира идеята си за анулиране на споразумението с думите, че Русия нарушава документа от години. Тръмп обаче не посочи в какъв срок ще развали договореността с Москва.

„Няма да им позволим да нарушават ядреното споразумение и да произвеждат оръжия, които не им е позволено да правят“, заяви американският лидер. Той каза също, че САЩ биха обмислили да ограничат разработката си на ядрени оръжия, ако постигнат ново споразумение, което да е едновременно с Русия и с Китай.

Москва от своя страна отрече да е нарушавала споразумението и неколкократно обвини САЩ, че те са нарушили условията. Съветникът по национална сигурност на Тръмп Джон Болтън предстои утре да посети Русия и да се срещне с високопоставени руски политици, за да обсъдят ядреното споразумение и други въпроси от отношенията между Вашингтон и Москва.
Коментари: 0