„Тренд“: Оптимизмът на българите намалява

Парламентът остава институцията с най-ниско доверие, а ГЕРБ губи подкрепа

„Тренд“: Оптимизмът на българите намалява
784 ~ 2 мин. четене
Оптимизмът на българите за развитието на страната намалява. Това показва изследване на „Тренд“, проведено сред 1002 пълнолетни лица в периода 11-18 януари. Спадът при броя на оптимистично настроените хора намалява от ноември насам, като тогава делът им е бил 52%, а през декември той вече е 49%.


Друга тенденция, която се наблюдава от изследването е, че ГЕРБ губят подкрепа през декември за сметка на почти всички други партии, включително БСП. Въпреки това ГЕРБ запазва мястото си на първа политическа сила с преднина от 3.5 процентни пункта пред основния си опонент БСП. Данните са на база всички запитани.

ДПС и Обединени патриоти се ползват със сходна подкрепа, като разликата между двете формации е по-малко от 1 пр. пункт. Трудно може да се дават категорични оценки в реална изборна ситуация коя от двете политически сили ще заеме трета позиция, се казва в анализа на „Тренд“. Реформаторският блок продължава да поддържа инерцията си, набиращ 1.9%. При запазване на тези нива на обществена подкрепа, за „Воля“ (1.6%) ще бъде предизвикателство попадането в ново Народно събрание. Не се отчита съществена динамика и при извънпарламентарните партии „Да, България“ (1.6%) и ДСБ (1%). 37% пък декларират, че няма да упражнят правото си на глас.


Парламентът остава с най-ниска положителна оценка за работата си (24%), докато 63% дават отрицателна оценка.

35% от пълнолетните български граждани дават положителна оценка на работата на правителството. Основната част от положително настроените са привържениците на ГЕРБ, които са почти единодушни в добрите си оценки за кабинета. Симпатизантите на Обединени патриоти са по-разколебани в мнението си, но въпреки това почти две трети от тях поддържат подкрепата си за правителството.

Не се отчита и динамика в оценките за работата на президента в последните три месеца, като през януари 65% дават положителна оценка за нея, а една пета - отрицателна.

Изследването е тествало мнението на българите относно необходимостта от предсрочни парламентарни избори. Мнозинството (55%) смятат, че нов вот не е необходим, а под една четвърт (23%) са на обратното мнение. Основната част от смятащите, че са необходими предсрочни парламентарни избори, идват от редиците на симпатизантите на БСП, но дори и те не са категорични в мнението си – само половината от тях изразяват позиция за нови предсрочни парламентарни избори.
Коментари: 0