Три урока по лидерство от Уорън Бъфет

Лидерът признава грешките си, категоричен е милиардерът

Три урока по лидерство от Уорън Бъфет
460 ~ 2 мин. четене
Писмото на Уорън Бъфет до акционерите в неговия фонд Berkshire Hathaway всяка година на Общото събрание на фонда се превръща в събитие. Защото казва много съществени икономически и инвестиционни прозрения. 

И има защо. Бъфет е един от най-богатите и влиятелни хора в света, в неговите съвети и мнение се вслушват много от най-големите предприемачи. Неслучайно го наричат "Оракулът от Омаха".

И тази година писмото, разпространено миналата седмица,  показва защо Бъфет е толкова изключително успешен не само като инвеститор, но и като бизнес лидер. 

Три съвета за лидерството се открояват в неговата реч:

1. Лидерът е оптимист

Това, което прави Бъфет все по-силен с годините, е мощната оптимистична нагласа. Никой никога не е отговорил на призива на някой, който казва: "Нашата ситуация е безнадеждна. Следвай ме ". Ефективните лидери са измислили как да бъдат оптимисти, сблъсквайки се с реалността, независимо от обстоятелствата.
Тази година Бъфет засяга в писмото си речите на кандидатите за президенти на САЩ, които не спират да говорят за проблемите на страната. В резултат на това негативно "биене на барабана", много американци вярват, че децата им няма да живеят добре, както и те самите. "Глупости, казва Бъфет, бебетата, родени в Америка днес, са най-щастливите в историята". И посочва следното: Дори при плахият ръст под 2% на икономиката в последните години, печалбите ще са значителни за идните поколения. Ако се запази ръстът на населението на САЩ от последните години, то реалният БВП на глава от населението ще нарасне с 34,4% за 25 г. Това е огромен ръст и според Бъфет децата на Америка ще живият много по-добре от родителите си сега.

2. Лидерът обяснява какво прави, така че всеки да разбере

Доверието към лидера е важно, но всички се чувстват по-удобно да знаят какво прави той и защо. Част от гения на Бъфет е способността му да се обясни финансовите механизми на големите конгломерати на език, който хора използват. Тази година той посвещава голяма част от писмото, за да обясни точно как всеки един от основните бизнеси на Berkshire работи и какви резултати постига. 

3. Лидерът признава грешките си и не опитва да ги "захароса"

Едва ли има друг предприемач от подобен ранг, който всяка година открито да признава грешките си, както го прави Бъфет. И тази година в писмото си той споменава "сериозните грешки, които направих в моята работа на разпределение на капитала и при оценяването на надеждността или способността на някои от назначените мениджъри". Бъфет дори отива по-далеч: "Аз ще извърша и още грешки; можете да разчитате на това". 

Признаването на грешките обаче е извор на допълнително доверие към него. А повечето лидери не са научили този урок.

За финал - главният изпълнителен директор на American Express Кен Шено, на когото Бъфет се възхищава - все пак Berkshire притежава почти 16% of компанията - казва следното: Ролята на лидера е да дефинира реалността и да даде надежда". 

Едва ли ще откриете някой да го прави по-добре от Бъфет.
Подкрепи Economic.bg