Трите въпроса, които Джак Ма винаги си задава

Те му помагат да остане фокусиран върху постигането на целите си, признава предприемачът

Трите въпроса, които Джак Ма винаги си задава

Снимка: Alibaba Group

Способността да се задържи правилната посока може да изгради или да разруши един бизнес - и това е нещо, което милиардерът Джак Ма знае добре. Предприемачът ръководи Alibaba от самото ѝ създаване през 1999 г. Под неговото управление компанията се превърна в основен технологичен лидер, превръщайки Ма в един от най-богатите хора в Китай.

Признанието на Ма идва в момент, когато статистическите данни сочат отрезвяваща реалност относно степента на оцеляване на младите фирми: 70% от новосъздадените фирми се провалят около 20 месеца, след като са набрали първото си финансиране, според данни от август на изследователската фирма CB Insights.

Една от основните причини, поради които тези компании не успяват, според CB Insights, е загубата на фокус.

Говорейки на ежегодната среща на Международния валутен фонд и Световната банка, Ма сподели как той продължава да се съсредоточава в стремежа си към успех. "Независимо дали сте съвсем млад, или по-възрастен, трябва да си задавате три основни въпроса", каза милиардерът на конференцията в Бали, Индонезия. "Аз продължавам да си задавам тези три въпроса - "Какво имаш?, Какво искаш? От какво ще се откажеш?". Много хора обикновено не се питат от какво са готови да се откажат, защото смятат, че нямат много, с което да започнат", обяснява Ма.

Но е неизбежно да се правят жертви в дългосрочен план, казва предприемачът и бивш учител. "И признаването на това помага на хората да се ангажират с техните амбиции в дългосрочен план, което често е необходимо за постигането на резултати", казва той.

"Не мислете, че ще успеете през следващата година, трябва да се подготвите за 10 години напред", допълва още Ма, като дава за пример собствената си компания, на която е било необходимо много повече време от 1 година, за да стигне до мястото, където е днес.

Ма заяви, че той и останалите съоснователи на Alibaba не са имали много пари, познания или контакти в индустрията, когато са създали компанията. Но те са доказали, че могат да успеят "като работят усилено, вярват в бъдещето, вярват във визията си ден след ден, за да стават все по-добри".

За да запазим тези вярвания живи, трябва често да си задаваме тези три въпроса, категоричен е Ма.

"Винаги мислете за тези въпроси и тогава ще бъдете безстрашни, ще бъдете оптимисти, ще знаете какво искате", каза той. - Когато правиш това, никога няма да изгубиш".
Коментари: 0