Тръмп благослови сделката за TikTok

Давайки глътка свеж въздух за приложението, което трябваше да бъде забранено в САЩ от днес

Тръмп благослови сделката за TikTok

Снимка: БТА (колаж)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в събота, че е одобрил сделка за придобиването на TikTok между неговата компания майка ByteDance и Oracle, давайки по този начин глътка въздух за приложението, което трябваше да бъде забранено за инсталиране в страната от днес.

Министерството на търговията потвърди в изявление в събота вечерта, че ще отложи с една седмица ограниченията, планирани да влязат в сила в неделя.

Според информацията Тръмп се е съгласил ByteDance да продължи да е мажоритарен собственик на TikTok, казва източник, запознат с въпроса, пред CNN.

Дадох благословията си на сделката“, потвърди Тръмп пред репортери. „Ако се справят, това е страхотно. Ако не го направят, и това е добре“, допълни той.

От думите на държавния глава стана ясно още, че в сделката ще участва и Wal-Mart, а „сигурността ще бъде 100 процента“, тъй като ще се използват „отделни облаци и много, много мощна сигурност“. Тръмп заяви, че споразумението предвижда и фонд от 5 млрд. долара, насочен към образованието в САЩ, въпреки че не каза кои компании ще извършват плащането. По-рано той поиска част от финансирането по сделката да се насочи към държавната администрация, но бе изненадан да научи, че подобна практика е незаконна.

Благословията на Тръмп идва часове преди влизането в сила на ограниченията на Министерство на търговията. В петък стана ясно, че тегленето на китайските приложения TikTok и WeChat в САЩ ще бъде забранено от 20 септември както от магазина на Apple, така и от този на Google.

Повече за сделката

„Като част от предложението, Oracle ще се превърне в наш доверен доставчик на технологии, отговорен за хостването на всички потребителски данни в САЩ и за сигурността на свързаните компютърни системи, за да гарантира, че изискванията на националната сигурност на САЩ са напълно изпълнени“, казват от TikTok в свое изявление по темата.

Oracle и Wal-Mart ще вземат част от кръг на финансиране в TikTok Global преди IPO-то на компанията. Заедно те ще могат да получат до 20% кумулативен дял в компанията.

Наред с това се предвижда и разширяване на централата на TikTok Global в САЩ, благодарение на което ще бъдат осигурени 25 000 работни места в цялата страна. Тръмп каза още, че TikTok ще бъде регистриран в Тексас като нова компания.

„Като част от това споразумение TikTok ще работи на Oracle Cloud и Oracle ще се превърне в миноритарен инвеститор в TikTok Global“, заяви главният изпълнителен директор на Oracle Сафра Кац. Той увери, че „ние сме сто процента уверени в способността си да осигурим високо защитена среда на TikTok и поверителност на данните за американските потребители на TikTok и потребителите по целия свят. Според него гарантираната неприкосновеност на личния живот ще даде възможност да не се прекъсва бързият растеж на потребителската общност на приложението.

Wal-Mart заяви, че планира да вземе 7.5% дял в новата компания, а изпълнителният директор Дъг Макмилън ще влезе в нейния петчленен съвет. „Ще сключваме търговски споразумения за предоставяне на електронна търговия, плащания и други многоканални услуги на TikTok Global“, казват още от там.

Коментари: 0