Ципрас загуби своя основен съюзник

Юнкер е разочарован от протакването на преговорите и безотговорността на гръцкия премиер

Ципрас загуби своя основен съюзник
240 ~ 2 мин. четене

Алексис Ципрас може и да не участва в срещата на върха на държавите от Г-7, но все пак ще присъства в замъка Елмау: кризата с гръцкия дълг остава сред най-обсъжданите теми на лидерите. Гръцкият премиер обаче загуби своя основен застъпник в лицето на Жан-Клод Юнкер, коментира германското издание Die Welt. 

Председателят на Европейската комисия, който проявяваше вероятно най-голямото разбиране по отношение на проблемите на Гърция, изглежда се е отчуждил от Ципрас.

По време на срещата Юнкер направи изявление, в което директно обвини Ципрас в подкопаване на преговорите за нови условия за спасителен заем и в това, че умишлено заблуждава собствения си национален парламент.

„Алексис Ципрас обеща, че до четвъртък вечер той ще представи второто предложение. После каза, че ще го представи в петък. След това обеща да се обади в събота. Но аз така и не получих това предложение, така че се надявам това да се случи скоро. Бих искал да разполагам с подобно гръцко предложение“, каза той.

Юнкер сподели пред репортери, че е казал на Ципрас, че продължава да отхвърля идеята за излизане на Гърция от еврозоната, „защото не желае това да се случва“, но категорично е заявил на гръцкия премиер, че „не може да извади заек от шапката“ (магически трик, с който да реши проблема, бел. ред.).

Председателят на ЕК, който досега беше възприеман като „честен посредник“, действащ по-меко и дипломатично от Германия, смятана от гърците за архитект на строгите икономии, рядко е изглеждал толкова разгневен, съобщиха източници от ЕС. Те заявиха, че Гърция може би е изгубила най-близкия си съюзник в дългата си битка за осигуряване на по-добра сделка, предаде Guardian.

Юнкер заяви, че е разочарован от петъчната реч на Ципрас в гръцкия парламент. „Той представи офертата на трите институции като форма на изнудване и заплаха. Това не е така ... Той знае много добре, че не е така“.

Председателят на ЕК заяви, че премиерът е пропуснал да спомене готовността на Юнкер да преговаря относно гръцките пенсии. „Нямам личен проблем с Алексис Ципрас. „Той беше мой приятел, той ми е приятел. Но за да се поддържа едно приятелство трябва да се следват някои основни правила“, заяви люксембургският политик, като сподели, че е „малко разочарован“ от поведението на гръцкия премиер. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg