Туризмът в Турция процъфтява по време на криза

Държавата изпревари конкурентите си Испания и Гърция по организирани чартърни полети

Туризмът в Турция процъфтява по време на криза

Снимка: Unsplash

1396 ~ 2 мин. четене

Туризмът в Турция не само показва признаци на възстановяване, но и се представя много по-добре от очакваното. А главните виновници за това са руските туристи, които продължават да правят резервации за ноември и декември въпреки опасенията на експерти, че тогава вероятно ще има втора вълна на коронавирус.

След като през август Русия възобнови редовните си чартърни полети до Турция, туристите от там буквално заляха местните курорти и особено Анталия.

„Резервациите за Анталия за месец октомври ни радват изключително много. Ще имаме хубава и успешна зима, ако отново не бъдат въведени забрани за полети“, каза Юлка Атмака, ръководител на Асоциацията на професионалните мениджъри на хотели, цитирана от Hurriyatdailynews.

Турция успя да изпревари конкурентите си от Испания и Гърция това лято, като организира 4647 чартърни полета през септември.

„Коефициентът на натоварване на самолетите през септември беше 91%. Броят на полетите през септември до Майорка е бил 2868, до Крит 2004, а до Родос 1026 “, каза президентът на туристическата група на градския съвет на Анталия Реджеп Явуз. Броят на руските туристи, пристигнали в Анталия, е над половин милион, като се е увеличил с 37% на месечна база през септември, уточнява още той.

Като цяло около 995 000 чуждестранни туристи от 147 държави са посетили средиземноморската провинция Анталия през септември, отбелязвайки спад от 54% в сравнение със същия месец на 2019 г. Британските туристи, които са отседнали в града през юли, са били 81 000. Германия – традиционно една водещите дестинации, от която идват почиващи – изпрати над 81 000 души в Анталия през миналия месец.

Според прогнозите на правителството броят на чуждестранните туристи през тази година може да достигне 15 милиона. Това ще донесе 11 млрд. долара приходи, или почти една трета спрямо тези от миналата година.

Водещи туристически агенции, сред които TUI, Coral Travel, Pegas Touristik, заявиха, че продължават да планират екскурзии и през зимния сезон до Турция.

Подкрепи Economic.bg