Турция понижи основната лихва с 0.75 пункта

Инвеститорите посрещнаха решението с умерен ентусиазъм, който пролича в курса на турската лира

Турция понижи основната лихва с 0.75 пункта

Снимка: PxHere

572 ~ 1 мин. четене
Турската централна банка понижи основния си лихвен процент с 0.75 пр.п., променяйки бенчмарковата си едноседмична репо лихва от 12% на 11.25%, съобщи Reuters.

Това е най-скромният фискален стимул на банката, откакто тя започна да отхлабва валутната си политика през юли насам. Този факт предполага, че паричните стимули все повече губят важност на фона на възстановяването на турската икономика от рецесията.

Инвеститорите засега реагират позитивно на решението на финансовия регулатор, като това проличава по курса на турската лира. Към 14:20 ч. българско време спрямо долара той се бе повишил с 0.44%, а спрямо еврото – с 0.35%. Така един долар се обменяше за 5.85 лири, а едно евро – за 6.53 лири.

След като равнището на основната годишна инфлация през декември се повиши до 11.8%, днешното понижение на основния лихвен процент на практика изпрати лихвите по депозитите в турски лири на местното население на отрицателно равнище.

В разгара на валутната криза през 2018 г. инфлацията в югоизточната ни съседка надхвърли 25%, като турската лира загуби почти 30% от стойността си спрямо долара и еврото. Кратката, но остра, рецесия, която последва, изпари изцяло икономическия растеж на Турция за 2019 г. Централната банка на страната реагира на кризата, повишавайки основния си лихвен процент до 24%, като я запази на това ниво до юли миналата година.
Коментари: 0