Турция се готви да посреща чужди туристи още през юни

Бюфетите в хотелите ще бъдат разрешени, но не и самообслужването

Турция се готви да посреща чужди туристи още през юни

Истанбул

Снимка: БТА

8096 ~ 2 мин. четене
Турция установява хигиенни мерки и изисквания за подготовката за завръщането на туристите, заяви министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой в неделя, съобщава "Дейли Сабах".

Стъпка по стъпка хората трябва постепенно да могат да пътуват в страната от края на май, заяви Есрой пред CNN Türk. През юни ще започнат постепенно и международните полети, добави той.

Правителството е разработило програма за сертифициране на хотели и ресторанти, които трябва да бъдат подложени на строги разпоредби, каза Есрой. Програмата има 132 критерия, включително осигуряване спазването на хигиенните разпоредби и прилагането на социално дистанциране. Членовете на персонала също трябва да бъдат обучени по мерките за предотвратяване разпространението на инфекции.

Персоналът ще да носи на хората храна и напитки. Бюфетите ще бъдат разрешени, но няма да се допуска гостите да се самообслужват.

Правителството публикува и преглед на наличните болници в популярни за туристите райони и изброява техните възможности.

Туризмът е важна част от икономиката на Турция и страната очакваше 58 милиона посетители през тази година, което вече е малко вероятно предвид пандемията. Ерсой каза, че ако коронавирусът е под контрол, може да се очакват 63 милиона туристи през 2021 година.

Броят на чуждите посетители, пристигащи в страната, възлиза на 4,24 милиона през първото тримесечие на годината, което е спад от 22,1% на фона на ограничението за пътуване в световен мащаб поради пандемията, сочат данните на Министерството на културата и туризма.

Страната също отбеляза спад от 11.4% на приходите си от туризъм през периода януари-февруари, като сумата е намаляла до 4.1 милиарда долара, сочат данните на Турския статистически институт (TurkStat).

През 2019 г. Турция е била посетена от над 45 милиона чужденци, спрямо близо 39,5 милиона през 2018 година.

Страната постепенно облекчава мерките, наложени за ограничаване на разпространението на вируса. 

От понеделник търговските центрове и фризьорските салони предстои да отворят отново.

Броят на дневните смъртни случаи от коронавирус и нови случаи в Турция рязко намаля през последната седмица спрямо пиковете, регистрирани миналия месец.

Броят на хората, починали от COVID-19, се е увеличил с 50 до 3739, показват данните на здравното министерство в събота. Общият брой на случаите нараства с 1546 до 137 115. Около 89 490 пациенти са се възстановили от болестта.
Коментари: 0