Университетите сами ще намалят броя си

Държавата не може да закрива висши учебни заведения, подчерта министърът

Тодор Танев:

Университетите сами ще намалят броя си

Снимка: БГНЕС

184 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

„Университетите сами ще решат да се слеят, намалявайки броя си“, това заяви просветният министър Тодор Танев в ефира на Нова телевизия.

Той изрази резерви доколко голяма част от висшите учебни заведения в страната наистина могат да се нарекат университети. Танев посочи, че европейските средства, предвидени за сектора ще стимулират самите институции да се реформират и обединяват, защото ще се предоставят единствено срещу качество на предоставяната услуга и в сегашния си формат повечето университети няма да могат да се възползват.

Този процес обаче няма как да е контролиран от държавата и министерството не може да наруши автономията на университетите, решавайки колко да са те и кои от тях да бъдат закрити.

Министърът потвърди намерението си да се върви към единен изпит за кандидат-студентските изпити, който да отразява предимно интелектуалните способности на младежите, а да не се фокусира толкова върху наученото по отделните предмети. Танев уточни, обаче, че няма да се копира подобна система от друга държава, а ще се модифицира спрямо българските условия. Според него, в момента не само входа към висшето образование е твърде лесен, но и изходът, което е сигнал, че предизвикателството не е на необходимото ниво. По думите му, не е логично достъпът до магистратури, например, да е по-лесен от този за бакалаврите.

Танев защити и решението да се предоставя определена субсидия и на частните детски градини и училища, посочвайки, че това се прави и досега – със субсидираните учебници до седми клас, например. Министърът уточни, че не става въпрос за подкрепа за развитието на материалната база на частните училища. Според него е напълно нормално, след като всички родители имат принос към бюджета, да могат да се възползват и от публичните услуги на равни начала.Подкрепи Economic.bg