В съседна Румъния заговориха за блокиране на Huawei

Северната ни съседка е особено важна за САЩ заради ракетния щит на НАТО там

В съседна Румъния заговориха за блокиране на Huawei

Снимка: БТА

Най-голямата опозиционна партия в Румъния ще задейства публично разследване относно участието на Huawei в критичната инфраструктура в страната, като целта ѝ е да ограничи оборудването на китайския производител в бъдещите 5G мрежи заради опасения за националната сигурност. Новината съобщи IT експертът на партията, цитиран от Reuters. 

Действията в северната ни съседка идват, след като такива бяха предприети в някои западни държави. Те са следствие от пропагандата, водена от САЩ, чиято теза е, че оборудването на Huawei съдържа „задни вратички“, чрез които властите в Пекин осъществяват кибершпионаж.  

Съединените щати упорито опитват да убедят съюзниците си да не използват устройствата на китайския производител, впрочем най-големият в света. Вашингтон действа активно по линията на НАТО в Централна Европа, ответна реакция има и в Унгария и Полша. Що се отнася до Румъния, тя стана особено важна през 2016 г., когато САЩ активираха там ракетния щит за 800 млн. долара, разгневявайки по този начин Русия. 

„Трябва да защитим стратегическите си интереси, а има продължащи подозрения“, коментира Павел Попеску, представител на Националната либерална партия (НЛП) в парламентарната комисия по информационни технологии. По думите му е „изключително спешно да се блокират всякакви публични сделки, договори итъргове с китайската компания“. 

Huawei винаги досега е отричала твърденията, че служи за шпионаж на китайската държава. Компанията присъства на румънския пазар от 2003 г. насам. През 2013 г. има подписан меморандум за разбирателство, който предлага възможност за участие на китайския производител в изграждането на националната информационна и комуникационна система, мониторинг на трафика, проследяване и проекти за електронно управление. Няма обаче данни за напредъка по работата. 
Коментари: 0