ВАС може да спре процедурата за АЕЦ „Белене”

За понеделник е насрочено заседанието по жалбата срещу възобновяването на проекта

ВАС може да спре процедурата за АЕЦ „Белене”
10007 ~ 2 мин. четене
Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Оптимизмът на ядрения бранш около подновяването и реализацията на проекта за доизграждане на АЕЦ „Белене” може да бъде попарен само след няколко дни. За 14.00 ч. в понеделник, 9 март, е насрочено заседанието във Върховния административен съд (ВАС). На него ще се разгледа подадената жалба за отмяна на решението на Министерския съвет по точка 37 от заседанието му на 16 май 2018 г. за de facto възобновяване изграждането на АЕЦ „Белене”.

Жалбата е подадена в края на май 2018 г. от ген. Атанас Атанасов, председател на ПП „Демократи за силна България” и Христо Иванов, председател на ПП „Движение Да България”, които са и съпредседатели на политическото обединение „Демократична България”.

Двамата жалбоподатели твърдят, че решението на МС е незаконосъобразно и подкрепят това свое мнение със съответните мотиви. Първият от тези мотиви са опасенията от сеизмичен риск на площадка „Белене”, посочени в решението на Народното събрание от 29 март 2012 г., с което то подкрепя действията на МС за прекратяване изграждането на АЕЦ. Освен това в решението си парламентът посочва и недоказаната икономическа ефективност на проекта. Именно това е и вторият основен мотив на жалбоподателите да искат отмяна на решението на кабинета за възобновяването на проекта „Белене”.

Сред останалите мотиви на Атанасов и Иванов изпъкват важни екологични въпроси, като този, че няма яснота по въпроса как, къде и по какъв начин ще бъде преработвано отработилото ядрено гориво от АЕЦ „Белене”, кога и къде ще бъде изградено хранилище за дългосрочно съхранение, както и каква е прогнозната стойност на разходите за тези дейности. Жалбоподателите смятат и че няма качествен анализ за негативното въздействие на централата върху екологичната система на региона.

В крайна сметка двамата смятат, че приемайки решението за размразяване на проекта „Белене”, МС „е действал пряко разпоредбите на закона и наложения през 2012 г. мораториум върху реализирането на АЕЦ „Белене”.

Според юристи има сериозни основания ВАС да отмени решението на Министерския съвет за възобновяване на проекта „Белене”. Възможно е насроченото за понеделник заседание да не е последно поради факта, че представената от юристите на кабинета във ВАС преписка не била пълна, поради което съдебният състав може да ги задължи да представят допълнителни документи.

Ангажираните от двамата жалбоподатели адвокати – Александър Кашъмов и Албена Белянова, са известни и опитни юристи, което също може да наклони везните за отмяна на решението на Министерския съвет и съответно – за поредно прекратяване на проекта „Белене”.

Коментари: 0