Ватиканът - най-малката независима държава в света

Независимият град-държава е основан през 1929 г.

Ватиканът - най-малката независима държава в света

Снимка: Economic.bg

4292 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Ватиканът е най-малката независима държава в света. Тя се простира на хълма Монте Ватикано, в западната част на италианската столица Рим. Известна е още като седалище на Папата - главата на римокатолическата църква.

Главните забележителности на Ватикана са базиликата Свети Петър и Ватиканските музеи. Площадът пред едноименната базилика е проектиран от Бернини. Изграден е от 284 огромни колони, построени в четири редици. В центъра на площада е построен египетският обелиск.

Всяка неделя в 12:00 часа Папата се показва на един от прозорците, за да благослови събралите се хора.

Базиликата Свети Петър е най-известният паметник на ренесансовата култура. В църквата е погребан Свети Петър, един от 12-те апостоли на Исус Христос. Смята се, че гробът на Свети Петър е разположен точно под олтара.

Куполът на базиликата е проектиран от Микеланджело и от върха се открива красива гледка към Рим. За да се стигне до него, трябва да се изкачат около 500 стъпала, които към върха се стесняват.

Гледката определено си заслужава.

От върха на купола могат да се видят и градините на Ватикана.

Ватиканските музеи са другите интересни места за посещение.

Те са изключително богати на експонати и произведения на велики творци, сред които Микеланджело, Рафаело, Бернини и др.

На територията на Ватикана се намира и Сикстинската капела. Таванът й е изрисуван от Микеланджело по поръчка на папа Юлий II. На него и изобразена и сцената "Страшният съд".

Разходката из музеите е изключително интересна, особено за хора, които разбират от изкуство. В музеите има редици стенописи, най-различни скулптури, статуи и красиви мозайки.

Подкрепи Economic.bg