Във Венецуела правят авточасти от пластмаса

Слабият боливар не позволява вноса дори на основни материали

Във Венецуела правят авточасти от пластмаса

Снимка: Pxhere

1132 ~ 1 мин. четене
Заради продължаващата икономическа криза във Венецуела и изключително ниския курс на боливара спрямо тези на долара и еврото, на живеещите там се налага да измислят оригинални начини да си набавят вносни продукти, за които нямат пари да си ги купят.

Двама млади инженери са открили възможност в бунища, пълни с изхвърлен компютърен хардуер. Младежите разтапят пластмасата и я използват за 3D-принтиране, пише Reuters. Така те правят различни сложни елементи, като например автомобилни части. Дори базови части стават трудни за намиране във Венецуела, защото слабият боливар не позволява техния внос.
 
Засега двамата инженери – Албермар Домингез и Джон Найзир – произвеждат само килограм пластмасови пълнители за 3D-принтери, но тяхната цел е да помогнат на целия някога процъфтяващ, но вече изчезващ производствен сектор на Венецуела. Те смятат да направят това, облекчавайки разходите на компаниите, които зависят от скъпите вносни продукти.

Новината за Домингез и Найзир е показателна как една безпрецедентна криза може да накара младите да измислят иновации след пет години икономическо свиване, причинено от провалени политики и от потъването на цените на петрола по света.
Подкрепи Economic.bg