Виждам отвъд числата

За финансовия директор в компанията няма конфиденциална информация

Георги Янчев:

Виждам отвъд числата

Снимка: Хаос

2324 ~ 2 мин. четене
Автор: Яна Колева

Георги Янчев е главен финансов директор на българската софтуерна компания Хаос от края на 2020 г. Той е с дългогодишен опит в корпоративните финанси, финансовия контрол и управлението на риска, както и във финансовия одит, преструктуриране и развитие на финансови екипи. През 2019 г. е отличен с наградата „CFO на годината“ в категория “Малки и средни предприятия”.

Предизвикателството да съм главен финансов директор на компания  с технологичен „Оскар“ е във високите изисквания, наложени от този успех към всеки от нас. Или си перфектен, или...

В трудни времена динамичното развитие на даден бизнес зависи от това колко стабилна е неговата основа и колко адаптивни към промяна са мениджърите. Бизнесът е устойчив, ако носи добавена стойност на клиентите и решава техните проблеми.

Най-големият урок, който пандемията ми даде, е да не вземам нищо за даденост, както в бизнеса, така и в личния живот. Трябва да сме подготвени за постоянна промяна, като сме осигурили правилните технологии и точните хора.

Добрият финансов директор намира баланс между консерватизма и гъвкавостта. Това означава винаги да осигуряваш стабилност на бизнеса, но без да пречиш на неговото развитие; да не се държиш като бюрократ, но и да не се поддаваш на еуфорията от несигурни бизнес възможности.

При оптимизиране на процесите и ресурсите „най-тънкият“ момент е да внимаваш как точно ще настроиш новата система, като се поставиш в обувките на засегнатите от промяната хора. Ако натегнеш една струна прекалено много, тя ще се скъса. Ако я оставиш хлабава, няма да свири.

За да вземаш правилни решения във всяка ситуация се иска увереност,  опит и… цифри. Да бъдеш “Data driven”, т. е. да се ръководиш от данните, е основен принцип в бизнеса. Но без креативността и смелостта на хората, данните не са достатъчни.

Моята стратегия за развитие на компанията е премерена финансова дисциплина, която не изключва възможността за инвестиции и иновации.

Насърчавам хората да вършат работата си по най-добрия възможен начин, като им оставям свобода на действие и не се меся излишно в детайлите.

Моята „магическа формула“ е да постигам целите си с постоянство и упоритост.

Превръщам хаоса в ред с усмивка.

От позицията на финансист виждам отвъд числата. Хората и това, което те правят, са най-важният актив.

Опитът, който през годините натрупах, никога не е достатъчен, но това, през което съм минал, ме направи по-смирен.

Когато ми е най-трудно, си казвам: Какво е най-лошото, което може да се случи? С този въпрос лесно прогонвам притеснението и започвам да действам по-конструктивно.

Финансовата сфера ме привлече с това, че мога да имам поглед към всички аспекти на един бизнес. За финансиста няма конфиденциална информация.

Моето бягство от света на числата са двете бебета вкъщи.

Днес финансистът е човек, който все по-рядко казва “Това няма как да стане!”, но не спира да повтаря “Show me the money!” (англ. Покажи ми парите).

 

Фирмен профил

Хаос e българска компания, световен лидер в технологиите за компютърна графика - с офиси в София, Прага, Лос Анджелис, Токио и Сеул. Основният й екип работи в София и включва над 320 професионалисти. През 2017 г. продуктът V-Ray и създателят му Владимир Койлазов получиха наградата на Американската филмова академия в категория „Научни и инженерни технологии“. В редица филми, сред които Game of Thrones, Avengers: Infinity War, Jurassic World: Fallen Kingdom, са използвани технологиите на Хаос.

Подкрепи Economic.bg