Вила Ямбол чества Трифон Зарезан с мотото „Пазим духа на виното“

Изпиха се 3 тона от новото вино КАБИЛЕ и хиляди ямболии се хванаха на хорото, за да е сладко гроздето и богата реколтата и тази година

Вила Ямбол чества Трифон Зарезан с мотото „Пазим духа на виното“
5012 ~ 2 мин. четене
Автор: Вила Ямбол

През есента на изминалата година Вила Ямбол обяви, че е събрала най-добрата гроздова реколта от 13 години насам, което бе потвърдено и от национални винени експерти. Именно това си пожелаха служителите на избата на Трифон Зарезан 2016 година, когато зарязаха лозята и я поляха за берекет, а след това отпразнуваха шумно празника си с хиляди жители на град Ямбол. Тази година Трифон Зарезан отново бе превърнат в ден на почит към виното и плодородието на земите, като мащабното събитие на избата премина под мотото „Пазим духа на Виното“. То се реализира отново с подкрепата на община Ямбол и кметът Георги Славов. По случай професионалния празник на лозарите и винопроизводителите, избата подготви пъстра програма от фолклорни изпълнения, празнично угощение за града и почерпка с 3 тона вино за здраве и плодородие.


Жителите на Ямбол бяха първите, които опитаха новата марка вино КАБИЛЕ, чието ексклузивно представяне бе именно по повод деня. То вече е на пазара в богато сортово разнообразие основно от отличителната реколта 2016. Името на марката е посветено на местността Кабиле, чиито разкопки са край Ямбол и засвидетелстват за вековните винени традиции, които региона наследява и съхранява от най-славните времена на траките.      

 „Новата ни марка КАБИЛЕ е вдъхновена от един от най-старите тракийски градове, чиито разкопки доказват, че винопроизводството по земите ни датира от четвърти век преди Христа. Градът носи името на богинята Кибела, която е почитана като майка на възраждащата се природа и плодородните земи, покровителка на лозята и първородна сила зад всяко вино, произведено през последните 4000 години в ямболския регион. Почерпката, която всяка година се прави в чест на професионалния ни празник, тази година посвещаваме на Кибела и Трифон Зарезан и я споделяме отново с жителите на града, в който се развиваме. Отглеждаме над 10 000 декара лозя в региона, от които правим вина, доказали качеството си с над 70 международни отличия от цял свят. Днес, жителите на Ямбол са първите, които опитаха новите ни вина, с което изразяваме благодарността си, че заедно се развиваме и допринасяме за благополучието на града и региона.“ – каза в поздравителната си реч Красимир Аврамов, директор на избата.  


Като част от програмата, Ансамбъл Тунджа представи фолклорни мотиви от ямболския край, но и много ритуали, свързани с величието на траките и почитта към виното. Изпълненията на Теодосий Спасов и неговата група също бяха посветени на традициите и историята, а музиката им събра хиляди семейства. Ути Бъчваров и неговото „Кулинарно шоу на колела“ пък приготви на живо над 3000 порции винен кебап в най-големия тиган в България, за повдигането на чиито капак е нужен специален кран. Кметът на община Ямбол, Георги Славов, спомогна всичко това да се случи, за да усети всеки един жител на града духа на празника. Той призова да се пазят и предават българските традиции за поколенията напред, за да не губим корените си. 


Подкрепи Economic.bg