Visa стартира крипто трансакции

Плащанията ще бъдат уреждани в рамките на деня

Visa стартира крипто трансакции

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Американската компания за финансови услуги Visa Inc. обяви, че ще позволи използването на криптовалутата USD Coin за уреждане на трансакции в своята платежна мрежа, предава Reuters. Това е поредният признак за нарастващото възприемане на цифровите валути от финансовите индустрии.

Visa стартира своята пилотна  програма за трансакции с криптовалути Crypto.com и планира да предложи опцията на повече партньори по-късно тази година, се казва в съобщение на компанията. USD Coin е стейбълкойн, което означава, че е подкрепен от резервни активи. В случая стойността на токена е фиксирана директно към щатския долар.

Ходът на Visa идва, след като големите финансови компании, включително BNY Mellon, BlackRock Inc и Mastercard Inc, приеха някои цифрови монети, предизвиквайки прогнози, че криптовалутите ще станат редовна част от инвестиционните портфейли.

Виждаме нарастващо търсене от страна на потребителите по целия свят. Затова се стремим да им осигурим достъп и начин, по който да използват цифровите си валути“, заяви Кюи Шефилд, ръководител в отдел крипто Visa.

Ако клиентът избере да използва карта Crypto.com на Visa за закупуване на някакъв продукт, цифровата валута, държана в крипто портфейла, ще бъде преобразувана в традиционни пари, изтъкват от компанията.

Портфейлът ще депозира традиционна фиатна валута в банкова сметка, за да бъде свързан с Visa в края на деня при уреждането на трансакциите.

Поредната стъпка на Visa, при която ще се използва криптовалутата етериум, премахва необходимостта от конвертиране на цифрови токени в традиционни пари, когато се урежда трансакцията.

Visa посочва, че за тази инициатива си партнира с банката за цифрови активи Anchorage, като първата трансакция е била осъществена по-рано този месец, когато чрез Crypto.com Visa е изпратила USD Coin до своя етериум портфейл в Anchorage.

Миналата седмица пък главният изпълнителен директор на американския производител на електромобили Tesla Илон Мъск обяви, че клиентите на компанията му вече могат да закупят нейните електрически превозни средства с биткойни, подпомагайки развитието на дигиталните валути.

Коментари: 0