Влизането в Гърция вече е по нови правила

Туристите, които влизат през ГКПП „Кулата-Промахон“ се допускат само срещу отрицателен PCR тест

Влизането в Гърция вече е по нови правила

Снимка: Стопкадър/Nova

От 6:00 ч. тази сутрин влязоха в сила новите правила, по които туристите могат да отидат на почивка в Гърция. Според тях на ГКПП „Кулата-Промахон“, единственият граничен пунк, през който се допускат туристи на територията на Гърция, всеки трябва да представи на граничните власти отрицателен PCR тест за коронавирус, направен не по-късно от 72 часа преди пътуването.

Задължително остава и представянето на декларация и QR код, който е издаден не по-късно от 48 часа преди пътуването. До момента извършването на тестове за Covid-19 на гражданите, преминаващи от България в Гърция, не беше задължително, а на избирателен принцип, на базата на съдържащата се в попълнения електронен формуляр информация.

За няколко дни обаче достъпът на туристи до Гърция беше блокиран заради профилактика на системата, която генерира QR кодовете. На 11 юли стана ясно, че във връзка с предстоящите промени на правилата за влизане в Гърция през ГКПП „Кулата-Промахон“, задължителният за попълване електронен формуляр, генериращ QR код, няма да бъде наличен за пътуване до 14 юли 2020 г., вторник, 00:01 ч.

Коментари: 0