VW започна серийното производство на електромобила ID.3

Основната версия ще струва в Германия под 30 000 евро

VW започна серийното производство на електромобила ID.3

Снимка: https://www.volkswagenag.com

Volkswagen Group официално започна серийно производство на своя електромобил ID.3 в понеделник, като германският автомобилен гигант има за цел да стане световен лидер в развиващата се област на електрическата мобилност.

На церемония, състояла се в завода на Volkswagen в Цвикау, присъстваха главният изпълнителен директор Херберт Диес и канцлерът на Германия Ангела Меркел.

В реч, откъси от които бяха публикувани онлайн, Диес заяви, че ID.3 „ще даде важен принос за пробива на електрическата мобилност“. „Това прави чистата индивидуална мобилност достъпна за милиони хора и е крайъгълен камък за нашата компания по пътя към климатична неутралност до 2050 г.“, добави той.

В съобщение на своя уебсайт Volkswagen описа „електрическата си офанзива“ като „повишаване на скоростта“. ID.3 се очаква да бъде пуснат „почти едновременно“ на европейските пазари следващото лято, като основната версия се предлага на пазара под 30 000 евро в Германия.

Понастоящем съоръжението в Цвикау преминава към преобразуване от 100% фабрика за двигатели с вътрешно горене в такава, която произвежда само електрически превозни средства. Volkswagen влага около 1.2 млрд. евро за преустройство на завода и казва, че от 2021 г. той ще има капацитет да произвежда 330 000 изцяло електрически превозни средства годишно.

Немският производител на автомобили планира да пусне „почти 70 нови електрически модела“ до 2028 г. През март фирмата заяви, че ще похарчи над 30 млрд. евро за електрифицирането на портфолиото си от автомобили до 2023 г.

Наред с фирми като Tesla на Илон Мъск, някои от основните играчи в автомобилната индустрия правят сериозни стъпки в сектора на електрическите превозни средства.

Неотдавна Hyundai Motor Group заяви, че ще пусне 23 електрически превозни средства с акумулаторни батерии през следващите няколко години, докато Volvo Cars иска 50% от автомобилите, които продава, да бъдат изцяло електрически до 2025 г.

Миналата седмица Volkswagen заяви, че общите приходи от продажби за периода януари-септември са достигнали 186.6 млрд. евро, което е 6.9% увеличение спрямо предходната година.

Компанията добави, че пазарите на превозни средства в „много региони на света“ се очаква да „се свият по-бързо, отколкото се очакваше по-рано“. Очаква се доставките за клиенти през 2019 г. да бъдат „на ниво“ с 2018 г., въпреки предишните очаквания за умерено увеличение.
Коментари: 0