Всички ученици се връщат в клас от понеделник

Тестването за учениците ще е един път седмично, а за учителите – два пъти

Всички ученици се връщат в клас от понеделник

Снимка: Красимир Свраков

7040 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Всички ученици от 1. до 12. клас се връщат в класните стаи от понеделник с еднократно тестване, което ще се извършва в първия учебен ден от всяка седмица. Изследванията ще се правят с щадящи тестове. За учителите остава тестването два пъти седмично. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров. 

Броят на заразените намалява непрекъснато. Регистрираната заболеваемост сред хората под 19-годишна възраст е изключително ниска. Резултатите от тестовете, извършени в училищата през изминалите две седмици, сочат изключително нисък процент на положителни резултати. Затова експертите смятат, че тестове може да се правят веднъж – в началото на седмицата. Това вероятно повишава леко риска, но не представлява сериозна опасност за цялостната епидемична обстановка”, обясни той.

Здравният министър поясни, че за всички ще бъдат осигурени щадящи тестове. Според него обаче големите ученици може да се изследват и с назални. Кацаров подчерта обаче, че Здравното министерство не било длъжно да плаща за тях.

"По наша оценка имаме тестове, които би трябвало да стигнат до средата на януари. Тези в складовете на БЧК трябва да са достатъчни за следващите две седмици. Говоря за общините, където заболеваемостта е над 250 на 100 000 население", добави министърът.

До края на деня ще излезе заповедта на Министерство на здравеопазването.

По-рано днес образователният министър Николай Денков също поиска промяна в заповедта, за да може всички деца да учат присъствено. Вчера здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че е предлагал да се направи анкета сред по-големите ученици, както и че според него те няма проблем да се върнат в клас с тестване с наличните и в момента средства, т.е. тестове за възрастни.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg