Вторият локдаун изпрати към дъното продажбите на дребно в България

Свиването през декември е по-ограничено в сравнение с пролетта на 2020 г., но и блокадата е по-лека

Вторият локдаун изпрати към дъното продажбите на дребно в България

Снимка: Красимир Свраков

Вторият локдаун в България, който влезе в сила от началото на декември, върна страната на дъното по продажби на дребно в Европейския съюз, показват данните на европейската статистическа служба Евростат. Данните за последния месец на миналата година показват двуцифрен спад от 12% на годишна база – вторият най-голям в Блока след Словения (13.3%).

Припомняме, че след първоначалния шок от пролетта на 2020 г. търговията на дребно в България не успя да се възстанови, както това се случи в останалите страни от Европейския съюз. През лятото статистиката отчиташе най-големите годишни спадове в цялата Общност и едва в месеците между септември и ноември успя да се доближи до нивата от 2019 г.

Освен в България и Словения, годишен спад на продажбите на дребно в ЕС през декември има още само в девет страни, но в нито една той не надвишава 4.5%.

Европейската статистика отчита и първия месечен спад на продажбите на дребно в България (с 1.7% спрямо ноември) от осем месеца насам, тъй като за последно истински срив (с 20.1%) бе наблюдаван през март – с въвеждането на извънредното положение в страната.

На годишна база през декември продажбите на дребно в еврозоната се повишават - с 0.6%, а в рамките на целия ЕС - с 0.5% след спада със съответно 2.2% и 1.5% през ноември, когато бяха въведени ограничения в по-голямата част от Европа. Най-голямо повишение на продажбите на дребно през декември спрямо година по-рано е отчетено в Ирландия (с 11.1%), следвана от Франция (9.1%) и Естония (5.9%).

Коментари: 0