Япония е в рецесия

Покачването на данъка върху потреблението доведе до второ поредно тримесечие на икономически спад

Япония е в рецесия
144 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Япония неочаквано навлезе в рецесия, след като записа спад на брутния си вътрешен продукт за периода юли-септември с 1,6% на годишна база, съобщава Bloomberg. Това е второ поредно тримесечие на негативни резултатите за икономиката.

Ценово неизгладените данни показват понижение от 3% спрямо третото тримесечие на 2013 г. - също втори период поред. По този показател това е пета рецесия за Япония през последното десетилетие. Номиналният БВП, който е от първостепенно значение за данъчните приходи, е на ниво от близо 8% под върховата си стойност през 1997 г.

„Покачването на данъка върху продажбите през април напълно разруши японската икономика и нито една част от нея не показва окуражаващи сигнали. Днешните данни представляват тежък урок за японските политици за това какво се случва, когато този род данъци бива повишен рязко“, коментира пред агенцията Йошики Шинке, главен икономист в изследователски институт Даи-ичи.

Данъкът върху добавената стойност бе завишен през април от 5 на 8%. Новината вероятно не само ще накара премиерът Шинзо Абе да се откаже от планирания за октомври 2015 г. нов ръст в данъчната тежест (с още 2 пр. п.), но и може а доведе до бързи предсрочни избори. През 1997 г. страната също навлезе в рецесия след покачване на данъчната тежест за потребителите, което доведе до остава на тогавашния кабинет.

Докато износът и потребителските разходи все пак отбелязват ръст през изминалото тримесечие, той е твърде крехък, за да компенсира забавянето в промишленото производство и жилищния сектор.

След обявяването на данните индексът Nikkei 225 потъна с близо 2% до 17 158 пункта, а Topix с 1,1%. Йената поевтиня за първи път под 117 за долар от октомври 2007 г.


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg