Запасите на петрол намаляха неочаквано и цената се покачи

Технологичният NASDAQ се повиши през изминалата сесия, след като Apple, Microsoft и Google отчетоха силни приходи

Запасите на петрол намаляха неочаквано и цената се покачи

Снимка: Pixabay

200 ~ 3 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Със смесени резултати приключи сесията в сряда на американските фондови пазари. Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл каза в своето традиционно обръщение, че централната банка на САЩ не смята да спира изкупуването на държавни ценни книжа в скоро време, аргументирайки се, че работната сила в страната все още не се е увеличила до желаните нива. Следователно, основният лихвен процент също остана непроменен на 0.25%. В резултат Dow Jones завърши деня със загуби от 0.36%, докато S&P 500 намаля с 0.02%. NASDAQ се увеличи с 0.70% след силните приходни отчети на Apple, Microsoft и Google. В Европа немският DAX отново е в зелено, покачвайки се с 0.33%, FTSE 100 също напредна с 0.29%.

Запасите на лек суров петрол намаляха повече от очакваното, което даде малък тласък на иначе спокойните днес цени на щатски нефт – барел WTI се търгува за 72.38 USD. Макар и щатските облигации да увеличиха доходността си, златото също поскъпна и е отново над 1 800 USD, като тройунция се търгува за 1 807 USD.  

Акценти днес

Икономически данни – седмични молби за помощи при безработица в САЩ

Днес ще имаме яснота относно нивата на безработица в Германия, както и за инфлацията в страната. От САЩ пък ще разберем промяната в БВП за второто тримесечие, както и броя седмични молби за помощи при безработица.

Инструмент на фокус

Volkswagen

Акциите на компанията не дават ясен знак, че са напуснали очевидния си низходящ тренд, започнал от март и характеризиращ се с ниски върхове и дъна. Подкрепа намираме около 200 EUR, нива, които засега не са пробити в низходяща посока, докато съпротива за момента се явява 50-периодната експоненциална пълзяща средна. Трайно задържане на цени около и над 250 EUR биха били показателни за обръщане на тренда, но до тогава е много възможно да продължим да наблюдаваме подобни на графиката движения.

EUR/GBP

От началото на май валутната двойка успява да формира все по-ниски върхове и дъна, затвърждавайки низходящият тренд. За да преобърне това движение, цената не само трябва да пробие ценовия тунел, който е образуван и видим на графиката, но и да преодолее 50-периодната експоненциална пълзяща средна, която е главната съпротива към този момент. Бавният Стохастик ни показва започването на пресичане на линиите си, което би окуражило купувачите, както и факта, че моментните стойности са изцяло в препродадена територия.

Nat. Gas

Най-близкият фючърсен контракт на природния газ продължава да се задържа на високи за сезона цени, като в момента наблюдаваме известно забавяне след достигайки двугодишен връх от 4.18 USD. 3.75 USD за момент се оказа локална съпротива за суровината, а подобна консолидация около сегашните стойности не е изключена. Изправени сме и пред потенциалното пресичане на MACD линиите, което би сигнализирало за началото на низходящи движения, но все още нямаме ясно потвърждение за това. Едно такова би било и достигането на ЕМА 20 и нейния възможен пробив надолу, но фундаментното търсене и предлагане на суровината също би ни дало идея за посоката на цената, а то е високо за сезона.

FRA 40

Индексът на най-големите 40 френски компании започна низходящ тренд, след като в началото на юни достигна най-високата си точка от 21 години насам. Този тренд се задълбочи през последните няколко седмици, но последните две бяха в полза на купувачите, като цената дори премина над 50 ЕМА, която за известно време беше в ролята на съпротива, след като бе подкрепа по време на възхода. Макар и над пълзящата средна, според RSI индикатора се намираме в прекупени нива, така че е възможна известна консолидация, но и потенциал за задълбочаването на низходящия, който все още не е свършил напълно.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Подкрепи Economic.bg