Заразените с коронавирус в Европа достигнаха 1 млн. души

Властите в Обединеното кралство смятат, че страната е близо до пика на епидемията

Заразените с коронавирус в Европа достигнаха 1 млн. души

Снимка: БТА

1952 ~ 2 мин. четене

Европа отчете мрачен рекорд - 1 млн. заразени от коронавируса. 95 хил. души пък са починалите от COVID-19 на Стария континент. Инфектираните по света надминаха 2.3 млн.. души. Най-тежко засегнатите от пандемията държави - Съединените щати и Испания, вече обмислят отмяна на част от ограниченията, предаде NOVA.

Испания, където броят на заразените наближава 200 хил., а на починалите надхвърли 20 хил., ще удължи извънредното положение до 9-ти май. Първите, които ще се радват на частична отмяна на рестрикциите, ще бъдат децата.

„От 27-ми април испанското правителство ще вземе мерки за облекчаване на блокадата. Децата ще могат да излизат навън и да се радват поне на онзи напредък, който виждаме в еволюцията на пандемията”, посочи Педро Санчес. 

Облекченията ще важат само за 8-те милиона деца в най-тежко засегнатата държава в Европа. Основните ограничителни мерки  остават в сила, като възрастните ще могат да излизат само да купят храна и до аптеката.

САЩ, където заразените са повече от 735 хил., а починалите – 39 хил. - също облекчават мерките.

„Откакто издадохме правилата да отворим Америка отново, преди два дни, няколко щата, начело с губернатори както от Демократите, така и от Републиканците, обявиха конкретни стъпки да започнат безопасно, постепенно отваряне. Тексас и Върмонт ще разрешат на определени отрасли от бизнеса да заработят в понеделник, като изискват социално дистанциране и предпазни мерки”, обясни американският президент Доналд Тръмп.

В няколко американски щата започнаха протести срещу заповедите хората да си стоят вкъщи. Демонстрации срещу икономическия срив в резултат на пандемията имаше в Мичиган, Охайо, Кентъки, Минесота, Северна Каролина и Юта.

Великобритания пък е близо до пика на епидемията, обявиха властите на Острова с 15 хил. починали и 150 хил. заразени. Добрата новина обаче е, че броят на пациентите в болниците в Лондон е намалял през последните дни. Подобна тенденция се наблюдава и в други части на страната.

Подкрепи Economic.bg