Георгиева: България е добре имунизирана от кризата, но трябва да насърчи инвестициите

Препоръката на Световната банка към България е да инвестира в човешкия потенциал

09:46 24.01.2019
България е добре имунизирана още от времето на финансовата криза. Нашият дълг е нисък, бюджетния дефицит на практика го няма. И имаме буфер, което ни позиционира добре, но трябва да помислим за бъдещето. Светът става много конкурентен. Има много центрове, които определят посоките на развитие, и трябва да се вдигне мярката. Повече внимание към инвестиционния климат. Нашата страна застана на едно ниво в Световната банка и не се качва нагоре. Това заяви изпълняващият длъжността президент на Световната банка Кристалина Георгиева в интервю за Нова тв по време на Световния икономически форум в Давос.

Препоръката на Световната банка към България е да насърчи инвестициите и да инвестира в човешкия потенциал.

„Българите сме адаптивни към промени и трябва да приложим този талант, който ще ни е много необходим в този променящ се свят”, смята Георгиева.

Като наблюдател на глобалните процеси и като едно от главните действащи лица на форума в Давос Кристалина Георгиева направи и прогноза за Brexit, който доминира в разговорите по коридорите.

„Тук се видях с много лидери и с британската делегация. Не виждам някой да иска нещата да станат на самотек и моето убеждение е, че здравият разум ще надделее”, заяви още Георгиева.

„2019 г. няма да бъде толкова добра колкото миналата. Нашите прогноза за растежа е 2,9 %. Но колкото и силен да изглежда е по-нисък в сравнение с преди половин година”, коментира и.д. президентът на СБ.

Това, което притеснява публиката на Давос и Световната банка, е напрежението между две основни световни сили.

„Търговското напрежение между Китай и САЩ вече дава отражение върху настроението на инвеститори и потребители. Имаме затягане на коланите, а това не е добре за растежа. Това са двете големи икономики. Има финансов стрес - лихвите започват да се качват нагоре и това поражда страх от сриване на пазари, особено в по бедните страни”, заяви още Георгиева.

Тенденцията е опасна за по-слабите и бедни страни.

„Когато големите икономики кихнат, малките ги хваща пневмония. Затова нашата надежда и това, което си говорим тук, е, че Еврозоната, САЩ и Китай ще се постараят да намалят несигурността с решителни стъпки в тяхната икономическа политика”, заяви още Георгиева.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | инвестиции | Кристалина Георгиева | финансова криза | Световен икономически форум | Давос

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини