Bloomberg: Банкерите в Европа с по-малки бонуси тази година

Оскъдни възнаграждения за инвестиционните банкери

Снимка: Pixabay
12:51 06.12.2019
Сезонът на бонусите обещава да е доста мизерен в европейските инвестиционни банки, пише Bloomberg. Свиването на приходите на банките вероятно ще се отрази  като двуцифрено намаление на допълнителните стимули на много екипи за търговско и инвестиционно банкиране в големите кредитори, включително HSBC Holdings Plc, Deutsche Bank AG и Societe Generale SA, според компании за набиране на персонал и ръководители.

Трудният пейзаж за европейската финансова индустрия - с преструктуриране в няколко фирми, отрицателни лихвени проценти, закриване на хедж фондове и скъпо модернизиране на технологиите - накара мнозина да говорят за по-скромни бонуси, отколкото преди година.

Ръководителите в глобалните банки направиха множество намеци, че бонусите ще паднат. „Не се разсейвайте и ни вкарайте в добро четвърто тримесечие“, е коментирал Самир Асаф, най-добрият инвестиционен банкер на HSBC, говорейки пред служители. Неговите думи били преразказани на Bloomberg, твърди агенцията.

„Нуждаем се от всеки долар през това четвърто тримесечие, за да получим добър бонус, дори само за това“, казал той. Асаф се оттегля от инвестиционната банка, казват хора, запознати с въпроса. В резултатите си за третото тримесечие HSBC заяви, че е намалила заплащането, свързано с резултатите, с 200 млн. долара.

Възнагражденията ще бъдат оскъдни и в Credit Suisse Group AG, където няколко тримесечия неуспешни сделки и по-слабо кредитиране - една от традиционните силни страни на швейцарската банка - могат да намалят паричните възнаграждения в подразделението за инвестиционно банкиране и капиталови пазари, твърди Bloomberg.

Но ще има някои изключения. Бюджетите за IT и киберсигурност вероятно няма да бъдат намалени, тъй като експертните познания в тези сектори са с голямо търсене, казват компаниите за наемане на персонал.

Barclays Plc имаше най-доброто трето тримесечие по отношение на капиталовите и дълговите пазари и консултациите по сливания, според главния изпълнителен директор Джес Стейли. Добре работещите инвестиционни банкери в бранша ще очакват съответното възнаграждение.

Но тези светли примери бледнеят на фона на голямото съкращение на работни места и спестяването на разходи в много от най-големите банки в региона тази година. 

SocGen планира да съкрати 1600 длъжности, а Barclays ще премахне 3000 работни места, HSBC очаква да направи широкомащабни съкращения, а Deutsche Bank AG - още повече.

Нещата не изглеждат много по-добре и за конкурентите отвъд Атлантическия океан. Бонусите най-вероятно ще паднат с двуцифрен размер при трейдърите, съобщи неотдавнашен доклад на консултант компания Johnson Associates Inc.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | банкери | бонуси | инвестиционни банки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини