Коронавирусът пак зарази пазарите с негативизъм

Възможността за спад в световната икономика раздвижи цената на златото

Снимка: БТА
Фондовите пазари се понижиха от рекордните върхове под въздействието на пазарната несигурност и новините за скок на новите заболели от коронавирус. Индустриалният индекс Dow Jones се понижи с 128.11 пункта до 29423, след спада на акциите на Microsoft и тoзи на Cisco Systems. Индексът S&P 500 достигна рекордни стойности в рамките на деня, но приключи с понижение от 16 на сто до 3373.94 пункта. покрай индустриалния сектор, който беше сред най-губещите. Nasdaq Composite също достигна нови максимуми, но разпродажбите в края на деня го потопиха до 9711.97 пункта. 

Акциите в Европа приключиха на червена територия покрай повишените опасения за разрастване на коронавируса, тъй като броя на заразените скочи до 60 000, а смъртните случай достигнаха до 1367 души. Немският индекс DAX задържа стойността си през деня, като загуби 0.03% до 13745.43 пункта. Лондонският индекс FTSE 100 изостана с повече от 1 процент до 7452.03 пункта. 

Възможността за спад в световната икономика раздвижи цената на златото, която се покачи до 1576 долара за унция. Пореден ден петролът покрива натрупаните загуби, след като поскъпна с 0.76%  процента до 51.46 долара за барел.

Акценти днес

Икономически данни – САЩ

В петък от 17:30 часа Министерството на търговията на САЩ ще публикува данни за продажбата на дребно за месец януари. Консенсусната прогноза е, че докладът ще покаже повишение на продажбите на дребно с 0.3% спрямо миналия месец.

Инструмент на фокус 

Banco Santander – Седмична 

След дълга консолидация банковата институция прави опит за обръщане на тренда, което може да насочи цената на акциите към 200-периодната средна около 4.50 евро. На този етап очакваме засилване на дългите позиции и задържане на цената над 4 евро за акция, но може да видим отслабване и връщане на цената при достигна на зоната на прекупен пазар на индикатора Стохастик,

GBP/JPY – Дневна

Една от най-волатилните валутни двойки на финансовите пазари показва необичайно равномерно движение през последните месеци, като изключим разбира се драстичните движения от декември. След последното отскачане от подкрепата паундът се устремява към достигане до нов локален максимум. Следваща съпротива може да се очаква около ниво от 144.50.

OILUS – 8 часова

След движението в низходящия тренд от началото на годината, днес американския петрол достигна до нивото на цената образувана от  50 периодна средна. Ако цената през следващите дни успее да пробие и се задържи над това ниво, то това би било силен сигнал за обръщане на тренда. 

EuroStoxx50 – Дневна  

От началото на април 2019 европейският бенчмарк се движи във възходящ трендови канал, като 200-дневната експоненциална средна подкрепя цената в периодите на корекция. След последното отскачане от подкрепата, индексът бележи значително повишение и удря своя исторически рекорд от 3860 пункта. В краткосрочен план очакванията ни са доброто представяне да продължи и границата от 3900 да бъде тествана. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: пазари | индекси | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ