Производствената инфлация в България се ускори и надхвърли 4%

Новото месечно увеличение е предпоставка за ускорение на инфлацията

Снимка: Economic.bg/Архив

Ръстът на производствените цени в България за януари достигна 4.3%, което е най-високото им ниво от април 2019 г., показват данните на НСИ. На месечна база общият индекс на цените на производител през януари 2020 г. нараства с 0.3%, докато през декември не бяха наблюдавани промени. Индексът е ранен измерител на инфлацията, а новото месечно увеличение на производствените цени е предпоставка за ново ускорение на инфлацията, която през януари за първи път от 7 години надхвърли 4%.

Скокът в производствените цени на годишна база се дължи основно на поскъпването на производството в добивната промишленост (с 12.6%) и на производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и газ, където отчетеният ръст е със 7.5%. Увеличението на цените в преработващата промишленост е с 2.9% и идва от поскъпването в производството на основни метали (с 6.3%), обработката на кожи (4.%) и производството на хранителни продукти – (3.9%).


Намаление в производствените цени на годишна база се отчита при производството на хартия и картон и изделията от тях (3.5%) и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – (3.0%).

За ускорението в цените на месечна база основен принос има производството в добивната промишленост (ръст от 5.1%) и в преработващата промишленост (ръст от 0.2%), дължима заради поскъпването на производството на хранителни продукти - с 0.9%, производството на тютюневи изделия - с 0.8% и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0.6% .

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България нарастват през януари с 0.3% на месечна база и с цели 4.7% на годишна база. Показателят на цените на производител на международния пазар пък се увеличават с по-бавно темпо – 0.2% на месечна база и с 3.7% спрямо първия месец на 2019 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цени | инфлация | промишленост | производствени цени