АЕЦ "Козлодуй" не може да изнася ток за Турция

Централата няма право да сключва директни договори за експорт

АЕЦ „Козлодуй“ не може да изнася ток за Турция. Това обяви директорът на централата Иван Генов по БНР. 

В момента Пети блок е в ремонт, само Шести блок работи. Ние имаме договори за свободния пазар до края на юни, до края на регулаторния период, а количествата, които са останали, са задължение на АЕЦ „Козлодуй“ към обществения доставчик – НЕК. Единственият, на който можем да продаваме ток в момента, е НЕК, за регулирания пазар, обясни той.

По принцип ние нямаме право директно да сключваме договори за износ на енергия. Ние правим търгове, с които продаваме електроенергията /на една и съща цена/ на търговци, а те дали я продават на вътрешния пазар или на външния – може да се разбере само от информацията в ЕСО. Това е изискване на ЕС – да не се разделят търгове на вътрешен и външен пазар. Нямаме възможност директно да продаваме електроенергия на Турция,коментира Генов.

Запитан за изпълнението на проекта за удължаване на експлоатационния период на Пети и Шести блок на централата и дали те ще продължат да работят, Генов отговори: Това не трябва да се поставя под съмнение. България друг вариант в момента за поддържане на атомната си енергетика няма, освен с удължаване срока на Пети и Шести блок. Би било абсурдно да загубим такава възможност - с малко пари да обезпечим още 30 години работа на двата блока, които произвеждат най-евтината електроенергия в България. Работата върви, така че 2017-а година да бъдем готови за получаване на лиценз за още 10 години експлоатация на Пети блок. Вече от 2021-ва това ще стане и за Шести блок.

За миналата година печалбата на централата е 42 млн., а първото тримесечие на тази година завършихме с печалба от 64 млн., подчерта Иван Генов и добави: Въпросът с дивидента е много сложен и изключително важен, защото ние планираме да направим модернизацията без да взимаме заеми, със собствени средства. Затова е необходимо държавната политика за дивидента, поне за АЕЦ „Козлодуй“, да бъде променена. Тези инвестиции са необходими не само на АЕЦ „Козлодуй“, те са необходими на държавата.

Когато напуснах централата 2009-а година, АЕЦ „Козлодуй“ разполагаше с около 150-160 млн. лв. в банките, нямаше никакви задължения и имаше около 100 млн. задължения на НЕК към „Козлодуй“. Когато се върнах миналата година се оказа, че НЕК дължи на АЕЦ „Козлодуй“ 350 млн., а АЕЦ „Козлодуй“ дължи като дивидент на държавата /това е под явлението на тайфуна „Дянков“/ 280 млн. Това е абсурдна ситуация. Ако продължава така, просто с такива дивиденти, които се дават в бюджета, няма как да изпълним намеренията си. Надявам се, че този въпрос ще бъде решен положително. от края на миналата година водим много разговори и имам разбиране и от страна на министър Стойнев, и от страна на ръководството на БЕХ, че трябва да постигнем разбиране от Министерство на финансите – дивидентът за АЕЦ „Козлодуй“ да не се плаща и то не само за миналата година, а поне до 2017-2018 г., докато приключим модернизацията на Пети и Шести блок.

По думите на директора на АЕЦ „Козлодуй“ продължават преговорите с „Уестинг хаус“ за Седми блок. До септември трябва да бъде подписан договорът за първата фаза, ако всичко е нормално и финансовите условия са приемливи, и да започнат реални действия по подготовка на площадката, обясни той.

Генов е категоричен още, че "Южен поток" трябва да се строи.

Коментари: 0