Банско отчита над 300% ръст на турски туристи

В близките пет години ние може би ще станем основният зимен курорт на Истанбул и на Турция, смята кметът на Банско Георги Икономов

292 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Община Банско отчита 300% ръст на туристите от Турция през последните две години. Това заяви кметът на Банско Георги Икономов след направения анализ от участието в международното изложение в Истанбул, цитиран от БНР.

„Тръгнахме малко късно към турския пазар, но за 2 години разликата е осезаема. Като процент е впечатляващо – над 300% е ръстът. Въпросът е, че сме тръгнали от ниска база. С целенасочена реклама към Турция, аз мисля, че в близките пет години ние може би ще станем основният зимен курорт на Истанбул и на Турция“, заяви Икономов.

По думите му турските туристи предпочитат Банско заради близостта с курорта, добрата ценова политика и качеството на услугата. Той смята, че възможно най-бързо трябва да се реши проблемът с визите.

"До момента се издава еднократна виза, най-много двукратна виза. Второто, че се бави много нейното издаване - между 10 и 15 дни, и третото - нейната цена. Едно 4-членно семейство трябва да даде едно 400 евро само за визите, при положение, че знаете цените в Банско на хотелите, тези 400 евро са поне два дена допълнително в Банско. Този въпрос трябва да намери изключително бързо решение, ако искаме да привлечем турските туристи", обяснява кметът на Банско.

Георги Икономов подчерта, че се водят сериозни разговори с турски инвеститори за изграждане на модерен здравен център. Той загатна още, че е заявен интерес към изграждането на високотехнологични предприятие за производство на храни за кучета и котки.

Подкрепи Economic.bg