Еврогрупата даде 10 дни на Гърция за новите реформи

"Подчертахме, че преди всяко ново делбокиране на средства, Гърция трябва да покаже решимостта си да приложи обещаните реформи до 18 октомври, не по-късно", подчерта Юнкер на пресконференция в Люксембург

72 ~ 1 мин. четене

Лидерът на Еврогрупата, в която влизат министрите на финансите на страните от еврозоната, Жан-Клод Юнкер даде на Гърция срок до 18 октомври - датата на следващата среща на върха на ЕС, за да засвидетелства решимостта си да приложи обещаните реформи в  замяна на помощ от международните си кредитори, съобщават световните медии.

"Подчертахме, че преди всяко ново делбокиране на средства, Гърция трябва да покаже решимостта си да приложи обещаните реформи до 18 октомври, не по-късно", подчерта Юнкер на пресконференция в Люксембург, където в понеделник вечер започна заседание на Еврогрупата.

Гърция очаква деблокиране на транш от 31,5 милиарда евро от международната помощ, възлизаща на 130 милиарда евро. Изплащането на поредния транш беше блокирано през юни от кредиторите на Гърция в очакване на приемането на нови мерки за бюджетни икономии. Миналия уикенд в тази насока в Атина не беше постигнато споразумение. Преговорите на Гърция с Тройката бяха  прекратени и ще бъдат подновени по-късно тази седмица. В петък гръцкият премиер Андонис Самарас призна, че страната му няма да издържи до края на ноември без ново финансиране.

Новият транш зависи много от доклада на Тройката кредитори на Гърция (ЕК, ЕЦБ и МВФ). Докладът е от одиторска мисия от септември. Смята се, че той няма да е готов до срещата на върха на ЕС на 18 и 19 октомври, на която Гърция се очертава да бъде гореща тема.

Подкрепи Economic.bg