Еврото не намира сили да се отдалечи от 3-месечното дъно

Златото нараства днес и се опитва да прекъсне четири поредни сесии на спад

3578 ~ 3 мин. четене

Еврото остава близо до 3-месечното дъно, а инвеститорите внимателно следят развитията в Италия. Междувременно високодоходните валути показват сила, благодарение на отскока на австралийския долар от 8-месечното дъно.

Печалбите на Уолстрийт, въпреки големите загуби на азиатските борси в понеделник, помогнаха на рисковите активи, от което се възползва австралийския долар. След достигнато дъно вчера на 1.0116, днес той се котира на 1.0245 срещу зелените пари. Другите основни валути обаче не са толкова убедителни. Евро/долар е на 1.3045 след спада в петък до 1.2966. Кросът евро/йена слезе сутринта до 121.25. Долар/йена също пада и е на 92.95.

В понеделник инвеститорите в Азия се изплашиха след съобщението от Китай за нови ограничителни мерки, чиято цел е да охладят пазара на недвижимите имоти. Това помрачи настроенията на пазарите, които и без това са под напрежение заради изгледите за нови избори в Италия и заради съкращението на бюджетните разходи в САЩ. По-късно обаче рисковите активи получиха жизненоважна подкрепа от вицепрезидента на ФЕД Джанет Йелен, която заяви, че агресивните монетарни стимули на банката са наложителни имайки предвид колко далеч под потенциала си се развива икономиката. 

По-късно през седмицата има заседания на някои от основните централни банки в света. Сред тях са Японската, Европейската и Английската централна банка. Очакванията за първите две са де не предприемат промени. Що се отнася до Английската, натиска върху нея за повторно стартиране на програмата по изкупуване на облигации нараства. Стерлингът се търгува на 1.5125 срещу долара след спад в петък до две и половина годишно дъно от 1.4985. Натискът срещу ЕЦБ за нови монетарни облечения обаче също нараства. Какъвто и да е песимистичен коментар от заседанието на ЕЦБ би оказал сериозен негативен ефект върху еврото.

Плах растеж на златото

Златото нараства днес и се опитва да прекъсне четири поредни сесии на спад. Причината е, че инвеститорите очакват големите централни банки да продължат политиката си на монетарни облекчения по време на редовните заседания през тази седмица. Това дава подкрепа на жълтия метал, който е средство за защита срещу инфлацията.

Монетарните облекчения, които приеха централните банки помогнаха на ралито на златото през последните няколко години, тъй като инвеститорите се опасяват от по-висока инфлация в резултат на тази политика и преместиха активите си към благородните метали, които предлагат защита срещу нарастващите цени.

Златото загуби сила през последните месеци, тъй като се увеличиха спекулациите, че Федералния резерв може да спре по-рано от очакваното програмата си за покупки на облигации заради сигналите за възстановяване на икономиката. Някои висши банкери от ФЕД обаче настояват за продължение на експанзивната политика като се аргументират, че растежа не е достатъчно силен, за да съживи пазара на труда.

В същото време баланса на ЕЦБ ефективно се сви заради по-ранните плащания на 3-годишните заеми от търговските банки, което контрастира с текущите покупки на облигации от ФЕД всеки месец на стойност 85 милиарда долара, както и на плановете на Японската централна банка за агресивна монетарна политика. Ако ЕЦБ стартира нови стимули или другите централни банки приемат политика, която да компенсира затягането на ЕЦБ, то тогава златото ще получи сила.

Тази седмица редовни заседания имат ЕЦБ, ЯЦБ и АЦБ и очакванията са те да останат предпазливи. Спот цената на златото в момента е 1577 долара за тройунция. Технически анализатори предполагат отскок до 1589долара заради индикациите по вълновия анализ и по Фибоначи.

Интересът от физическия сектор намаля в Югоизточна Азия, тъй като купувачите се отдръпнаха, изчаквайки посока на движение. В същото време инвеститорите продължиха да бягат от най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust, чиито активи спаднаха на 4 март за десета поредна сесия до 7-месечно дъно от 1253.283 тона злато.

 Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg