Газ за милиарди в Черно море

По най-груби предварителни изчисления на енергийното министерство в блока може да има до 500 млрд. кубични метра природен газ

144 ~ 1 мин. четене

Първите проучвания за нефт и природен газ в българския участък на Черно море вече започнаха, предаде bTV. До края на годината три кораба ще изследват зона от над 14 000 квадратни километра - блок „Хан Аспарух”. До 2015 г. за тези проучвания ще бъдат похарчени около 1 млрд. лв.

По най-груби предварителни изчисления на енергийното министерство в блока може да има до 500 млрд. кубични метра газ. Дори само една трета от това количество да бъде извлечено, то е достатъчно да задоволи енергийните нужди на България за следващите 50 години.

Ако прогнозата се сбъдне, в този участък от Черно море има синьо гориво за десетки милиарди долари. Държавата ще спечели милиони, а икономиката ще потребява значително по-евтин природен газ.

„Може да се стигне до максимума на концесионното възнаграждение, което по закон може да бъде 25-30%. Може и да се заплаща в натура. Тоест, вместо да получаваме парични средства, държавата да получава природен газ", обясни пред bTV експертът от икономическото министерство Йордан Кирков.

Френският геофизичен кораб „Принцес", който разполага с 45 души технически и научен екип, заедно с още един специално оборудван кораб, започнаха две много скъпи изследвания. - т. нар. Дву- и Три-измерни сеизмични проучвания. Те ще отговорят на въпроса дали си струва и къде да се правят дълбоководни сондажи.

Ако всичко върви по план и ако проучванията и пробите от дъното са обнадеждаващи, само след две години, през 2015 г., ще започнат първите дълбоководни истински сондажи.

Подкрепи Economic.bg