Кабинетът ще удължи концесията за добив на нефт край Плевен

Договорът с "Проучване и добив на нефт и газ" изтече

804 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Правителството ще гласува проект, с който да удължи срока на концесионния договор за добив на суров нефт от находище "Долни Луковит - Запад", край Долни Дъбник. Това стана ясно от дневния ред за редовното седмично заседание на Министерски съвет, което ще е утре, 5 септември, съобщиха от правителствената пресслужба.

Справка на Информационна Агенция Икономика в Националния концесионен регистър показва, че концесионер на находището е публичната компания "Проучване и добив на нефт и газ" АД (ПДНГ), което е част от групата на Химимпорт АД. Концесията на ПДНГ е дадена на 12 септември 2003 г., за срок от 9 години.

Решението на кабинета идва десетина дни след като по време на посещение в Шабла, премиерът Бойко Борисов обяви, че се е договорил с добивната компания да върне на държавата 400-метровата естакада край Шабла, която определя морската граница на страната. След това държавата ще я прехвърли на общината, за да се изгради пристанище. "Навремето, когато са приватизирали дружеството, са продали "Нефт и газ" заедно с естакадата и на практика границата ни е частна. Аз съм говорил със собствениците да ни я върнат", обясни тогава Борисов.

Скоро се очаква ПДНГ да стане част от холдинговата структура на "Зърнени храни България" АД - дружество, което също е част от групата на Химимпорт. Според информацията от агрохолдинга, Химимпорт Груп ЕАД, което е мажоритарен собственик на "Зърнени храни" ще се влее в капитала на дъщерното си към момента дружество. Именно чрез това преобразуване "Нефт и газ" ще стане част от "Зърнени храни", тъй като Химимпорт Груп е мажоритарен собствени и на добивната компания. Публичният холдинг Химимпорт АД от своя страна е едноличен собственик на Химимпорт Груп.

Подкрепи Economic.bg