Костадинова: Няма пари за добавки за Великден

Социалният министър е категорична, че заплатите на министрите и администрацията трябва да се повишат

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Няма да има добавки за Великден, защото няма предвидени средства в бюджета. Това каза в интервю за bTV Деяна Костадинова, вицепремиер и министър на труда и социалната политика в служебното правителство. Тя обясни, че няма как пенсиите да се повишат с повече от увеличението от 9.8%, което влезе в сила от 1 април. Костадинова припомни, че служебният кабинет трябва да се съобразява с гласувания държавен бюджет, защото няма действащо Народно събрание, което може да промени закона.

"Подкрепям тежката реформа, която трябва да се направи и да доведе до по-високи заплати на администрацията и политическото ръководство на министерствата", каза още Деяна Костадинова. Тя поясни, че живее със заплатата, която й е отпусната от държавата. "Министрите взимат по-малко от някои високопоставените експерти в министерствата", добави Костадинова, но отказа да назове точната цифра на възнаграждението си.

"България не е най-бедната страна в Европейския съюз (ЕС) от последната година. Така беше и при предишното правителство. Не трябва да се примиряваме с това положение, а да работим за да не сме най-бедните в ЕС", е позицията на служебният социален министър.

"Първият ангажимент, който поех вече е почти изпълнен - разпределят се парите от първия пакет за помощ за най-бедните", каза още Деяна Костадинова.

Подкрепи Economic.bg