Лоши новини от Китай

Изнесените данни потвърдиха опасенията за най-нисък растеж от 3 години насам, което ще повлияе и на световната икономика

6556 ~ 1 мин. четене

Икономиката на Пекин е нараснала само с 8,1% през първото тримесечие на 2012 г., показават данни изнесени от националния статистически институт днес. Това е най-слабия ръст от почти три години насам. Прогнозите бяха за оптимистичните 8,4%, след като икономиката на странта се качи с 8,9% през последното тримесечие на 2011 г.

Причината е засегнатият брутен вътрешен продукт от слабя износ, на който се падат около 30% от БВП. Това затруднява и без това тромавата световна икономика.

През март китайското правителство понижи прогнозата си за БВП за цялата 2012. Сегашната прогноза за ръста на икономиката на земята на драконите за 2012 г. е 7,5%. В глобален мащаб това е сериозен прогрес, но числата бледнеят в сравнение с предишните темпове на растеж на Китай.

В същото време промишленото производство нараства с 11.9% след ръст от 11,4% през февруари. Продажбите на дребно също са се увеличили с 15.2%, след 14,7% през предходния месец.

 

Подкрепи Economic.bg